Hvorfor sensorer i kommunale køleskabe er en god ide

Danny Morck Jensen, GIS, IoT og Data, Ballerup Kommune

Som i mange andre kommuner har vi i Ballerup Kommune et centralt køkken. Det er herfra vi laver og leverer mad til skoler og plejehjem i kommunen. Med et storkøkken, følger der en masse regler, kontroller og procedurer. Vi skal blandt andet dokumentere, at vi holder øje med køleskabets temperatur, så vi lever op på til Fødevarestyrelsens krav. Det skal vi hver dag, hele året rundt. Og i dag foregår det manuelt og sporadisk af køkkenmedarbejderne. Det må kunne gøres smartere.

 

Derfor har vi undersøgt potentialet og mulighederne for at automatisere egenkontrollen på kommunens køleskabe sammen med projektet Sikker og Anvendt Data. Vi vil teste, om det rette måleudstyr kan kontrollere temperatur og luftfugtighed i kommunale køleskabe. Formålet er at frigive ressourcer, sikre kvaliteten på maden, mindske madspild og energiforbruget.

Vi tager udgangspunkt i kommunale køleskabe på plejehjem og institutioner, men det kan være relevant for alle køleskabe, hvor der skal foretages egenkontrol. Automatiseringen kan lette dagligdagen og sikre højere kvalitet af egenkontrollen – det vil i sidste ende betyde bedre service til borgerne. Næste skridt for os er at starte samarbejdet op med en institution i Ballerup, og få testet det setup, som jeg nu vil forklare, hvordan vi kom frem til.

Vores erfaringer: Teknik, automatik og det rigtige testmiljø

Det grundlæggende i forhold til fødevaremyndighederne skulle på plads, så vi startede hos Fødevarestyrelsen og deres hygiejneanbefalinger. De har strenge krav til at køleskabstemperaturen ikke må overstige fem grader, og man skal kunne dokumentere, at der er indført systematisk og passende kontrol med temperaturen. Men de har ikke nogen specifikke krav til udførelsen af målinger.

Vi lavede en markedsafsøgning på mulige tekniske løsninger, der kunne løfte opgaven. Vi vurderede dem ud fra følgende parametre:

  • Muligheder for den rette dokumentation
  • Design, størrelse og mulighed for fastmontering
  • Kvalitet, nøjagtighed på sensor og holdbarhed
  • Pris i forhold til kvalitet

Valg af device
Vi valgte en device fra Talkpool, der kan måle luftfugtighed og temperatur. Den skal suppleres med en indendørs Gateway i kommunen. Vi får kun flere forskellige devices i fremtiden, så vi kan lige så godt allerede nu opsætte de nødvendige indendørs gateways.

I praksis kræver løsningen, at man også indtænker det rette alarmsystem. Vi kan ikke regne med, at vores kollegaer kigger på data hver time og vurderer, om alt er som det skal være. Vi har derfor lavet et alarmsystem, hvor man får en email, hvis der sker noget med temperaturen, man skal reagere på. På sigt vil vi gerne lave det om til en sms-ordning.

Hvordan bliver det operationelt?
Hvordan får man brugerne med? Det sker ikke automatisk, og det er et vigtigt område. Vi kan ikke levere en teknisk løsning, og så regne med, at målgruppen køber ind på gevinsten. Kommunikationen er afgørende – vi skal have fortalt historien om, at de nye løsninger ikke handler om overvågning, men at det kan frigive ressourcer.

Den rette vejledning og de rette procedurer er også vigtige for at sikre og understøtte den fremadrettede brug. Vi skal også have aftaler om drift og vedligeholdelse på plads, og det gælder både på både software og hardware.

 

Figur: Processen for udvikling af test og den rette løsning

 

 

Indlægget er skrevet på baggrund af dette oplæg:

Flere artikler om Smarte Byer & Bygninger - Blog, Smarte Byer & Bygninger:

Fem kommuner vil sikre optimal drift i kommunale bygninger med data og AI

[field image size=medium] 

Læs mere her

Bedre lys skal fremme helbred og velvære hos ældre

[field image size=medium] 

Læs mere her

Solcelledrevet dataindsamler skal give kommunerne et bedre overblik

[field image size=medium] 

Læs mere her

 

Flere blogindlæg om Smarte Byer & Bygninger - Blog, Smarte Byer & Bygninger:

Fem kommuner vil sikre optimal drift i kommunale bygninger med data og AI

[field image size=medium]

Læs mere her

Bedre lys skal fremme helbred og velvære hos ældre

[field image size=medium]

Læs mere her

Solcelledrevet dataindsamler skal give kommunerne et bedre overblik

[field image size=medium]

Læs mere her