Inspiration til byplanlægning med fokus på klimaet

Den 28. oktober udgiver fire organisationer i fællesskab et hæfte med 27 cases, der viser, at der er store gevinster at hente ved at bruge den fysiske planlægning som et aktivt redskab i arbejdet med klimaplanerne.

af | 28. oktober - 2021 | Gate 21

Hæftet viser, at det kan være svært at finde CO2-tal for fysiske planlægningsprojekter, men det viser med al tydelighed, at nogle valg er bedre end andre. Og det forpligter.

Hæftet indeholder 27 spændende cases fra Danmark og lande, vi normalt sammenligner os med. Læs for eksempel om planlægning for stationsnærhed i Viborg, genbrug af byggematerialer i Høje-Taastrup eller byfortætning i Bodø by.

Agnete Thomsen fra Kommunalteknisk Chefforening (KTC) har været med til at skubbe initiativet i gang og finder timingen perfekt.  

”Netop nu arbejder mange kommuner med klimaplaner for at nå Parisaftalens klimamål, og i løbet af de kommende år skal alle kommuner udarbejde en kommuneplanstrategi og kommuneplaner. Dette bidrag til, hvordan fysisk planlægning og opnåelse af klimamål kan gå hånd i hånd, kommer derfor på et godt tidspunkt for kommunerne. Inputtet vil forhåbentligt også sætte sit aftryk i kommende lokalplaner, der rummer rammerne for udviklingen af vores byer.”

 

En fælles retning

Hæftet lanceres på KTC ÅRSMØDE i Glostrup og vil derefter være tilgængeligt på de fire organisationers hjemmesider. Det drejer sig om CONCITO, Gate 21, Dansk Byplanlaboratorium og KTC.

Anna Esbjørn, der er programchef i CONCITO, ser problemfeltet som helt centralt.

”Den måde, hvorpå vi planlægger, byudvikler og byomdanner i Danmark, har stor betydning for udledningen af drivhusgasser. Der er et markant behov for at styrke viden om, hvordan den fysiske planlægning kan bidrage til at mindske klimapåvirkningen og understøtte både de nationale og lokale klimamål.”

Det var som sagt KTC, der tog initiativet til at samle den viden, der er umiddelbart tilgængelig, og det er Dansk Byplanlaboratorium, der har haft projektledelsen. Jes Møller, der er formand for Dansk Byplanlaboratorium, glæder sig over samarbejdet.

”Vi er i Byplanlaboratoriet glade for KTCs initiativ til at få belyst sammenhængene mellem klima og fysisk planlægning, da vi synes, at netop denne vigtige kobling er lidt overset i debatten indtil nu. Vi håber med hæftet at få formidlet den umiddelbart tilgængelige viden og samtidig at inspirere til at gå videre ad denne vej.”

 

Behov for at fortsætte ad denne vej

Som en del af arbejdet har der været afholdt en workshop med 120 deltagere fra kommunerne. Workshoppen viste meget klart, at der er et akut behov for netværk, vidensopbygning og inspiration på dette felt. 

Chefkonsulent Philip Hartmann fra Gate 21 var med på workshoppen og er sikker på, at der er stor interesse.

”Med dette projekt har vi fået sat fokus på CO2-aftrykket i den fysiske planlægning i kommunerne. Emnet har hidtil været noget fraværende. Nu er første skridt taget, men flere skal følge efter. Hvor vi endnu mere vil kunne konkretisere problemstillingerne, herunder skaffe flere og bedre data om klimaeffekter.”

DELTAG I LANCERINGEN

Der er mulighed for at deltage i lanceringen af hæftet d. 28. oktober kl. 9.00-9.45 i på Glostrup Park Hotel

Tilmelding her.

Det er CONCITO, Gate 21, Dansk Byplanlaboratorium og KTC, som står bag hæftet. Foreningen Realdania har desuden bidraget til udgivelsen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

* Påkrævet felt
Du kan her anmode om at modtage Gate 21s nyhedsbreve og e-mails med relevante informationer om aktiviteter i regi af Gate21, tilbud om arrangementer mm. Vi behandler i den forbindelse personoplysninger (navn, organisation og e-mail). Formålet med behandlingen er at kunne sende e-mails og indsamle statistik. Vores behandling af personoplysninger fremgår af Privatlivspolitikken.

Ønsker du ikke længere at modtage mails fra Gate 21 kan du klikke på afmeld-linket i bunden af et hvert nyhedsbrev, du måtte modtage fra os.

Flere nyheder om Gate 21:

Lod ministerbilen stå og kørte sammen – det gør medarbejdere også!

Læs mere her

30 arbejdspladser går sammen om samkørsel

Læs mere her

Handling er nødvendig for støjplagede borgere

Læs mere her

 

Flere nyheder om Gate 21:

Lod ministerbilen stå og kørte sammen – det gør medarbejdere også!

Læs mere her

30 arbejdspladser går sammen om samkørsel

Læs mere her

Handling er nødvendig for støjplagede borgere

Læs mere her