Kan vi redde 750 tons tekstilaffald?

af | sep 2, 2019

Challenge: Hvert år sender Københavns Kommune og Region Hovedstaden 750 tons tekstilaffald på forbrændingen. I fremtiden skal tekstilerne genbruges og genanvendes i langt højere grad end i dag. Derfor leder de to partnere nu efter ideer til hvordan. 

Sammen med Erhvervsstyrelsen, er Region Hovedstaden og Københavns Kommune på jagt efter ideer til, hvordan de kan øge genbrug og genanvendelse og forlænge levetiden for deres tekstiler. Arbejdstøj, kitler og T-shirts er nogle af de tekstiler, som både Region Hovedstaden og Københavns Kommune indkøber store mængder af årligt.

I dag ryger 750 tons af disse tekstiler til forbrænding, men tekstiler kan have en værdi – også selvom de er slidte, har pletter eller lugter.

Cirkulære ideer søges

Den cirkulære tekstil-challenge består af to spor. I det ene spor søges der løsninger, som kan øge tekstilernes holdbarhed og sikre dem et længere liv. Den gode ide kan både være et nyt design af cirkulært tekstil eller nye måder at tænke brug og vedligeholdelse på.

I det andet spor søges der bud på, hvordan vi kan øge genbrug og genanvendelse, så tekstilerne ikke ender på forbrændingen. Når tekstilerne ikke længere kan bruges eller genbruges, så kan de genanvendes – men hvordan og til hvad? I dette spor kunne en ide være et nyt cirkulært produkt eller en forretningsmodel, som bruger genanvendte tekstiler.

Fra den 2. september til den 4. oktober 2019, har innovatører mulighed for at indsende gode ideer. De udvalgte finalister får den 28. oktober mulighed for at pitche deres ide for centrale beslutningstagere og eksperter på området og måske gøre deres gode ideer til en cirkulær forretning.

Deltagere i Den cirkulære tekstil-challenge er desuden med i konkurrencen om 2 x 25.000 kroner.

 

Læs mere om Den cirkulære tekstil-challenge, og hvordan du deltager her.

Den cirkulære tekstil-challenge

Hvornår?

Kick-off 2. september 2019

Deadline for indlevering af ide 4. oktober 2019

Finalister offentliggøres: 21. oktober 2019

Pitch fra finalister og kåring af vindere: 28. oktober

 

Baggrund

Roadmap til cirkulære tekstiler er en del af Partnerskab for Cirkulære Kommuner, som er støttet af Region Hovedstaden samt InnoBroker, som er støttet af Cosme. I projektet har Københavns Kommune og Region Hovedstaden fokus på at opbygge et vidensgrundlag til at kunne transformere de offentlige tekstilindkøb til at bidrage til den cirkulære økonomi. Dette sker med assistance fra Albertslund Kommune, CBS, Concito og Gate 21.

Den cirkulære tekstil-challenge er et samarbejde med Erhvervsstyrelsen.