Klar til Smart Vækst lancerer guide om nye IoT-netværk

Som en del af projektet ”Klar til Smart Vækst” lancerer vi en guide om de nye digitale netværk, der indtager scenen i disse dage – smalbåndsteknologier.
Denne guide er til dig, der arbejder med at udvikle den offentlige sektor, men er nybegynder på dimser og digitalisering. Måske arbejder du som udvikler i en kommune med fokus på børn, ældre, veje eller affald. Og du mærker, at den digitale arkitektur begynder at fylde mere og mere. Vi ønsker at gøre tekniske gennemgange til brugbar viden – derfor har vi skrevet denne guide. Hvis vi får en bredere kreds af fagfolk med ind over beslutningerne, styrker det demokratisk forankring, grøn innovation og mulighederne for at gå fra demonstration til skalering.
Smalbåndsteknologier – hvad og hvorfor
Smalbåndsteknologi er en trådløs løsning, der bruges til at skabe forbindelse til sensorer, målestationer og øvrige IoT-enheder. De to afgørende fordele ved smalbånd er, at rækkevidden er meget lang, og at små datamængder kan overføres med meget lidt strøm. Smalbånd fungerer på flere kilometers afstand mellem en router og din enhed. Med smalbånd kan IoT-enheder køre på batteri i stedet for at være opkoblet til elnettet, hvilket gør det langt lettere at udrulle flere IoT-enheder.
I dag findes der flere virksomheder, der udbyder protokoller til kommunikation på smalbåndsnetværk. I denne guide har vi valgt at fokusere på de tre største spillere på nuværende tidspunkt i Danmark: NarrowBand-IoT (NB-IoT), Sigfox og LoRaWAN. De tre netværk er udvalgt, fordi de er de væsentligste alternativer for kommuner i Danmark i efteråret 2018. Du får et overblik over de teknologiske aspekter ved netværkene, hvad er fælles for dem og hvad adskiller dem. Vi gennemgår, hvad der sker, når din data passerer fra sensor over netværket til dit skrivebord. Vi giver dig en ramme for, hvordan du skal tænke omkring sikkerhed, omkostninger og valg af sensorer.
Smalbånd i det virkelige liv
Guiden giver dig også et indblik i, hvordan smalbånd bruges ude i det virkelige liv. Her kan du for eksempel læse om, at Bornholms Regionskommune er i gang med at effektivisere deres affalds-afhentningsservice i sommerhusområder gennem en IoT-smalbånds plug-and-play løsning på NB-IoT. Du kan også læse om, at Ballerup Kommune arbejder på at skabe bedre styring af deres bilflåde med en IoT-smalbånds hybrid-løsning på LoRaWAN. Hvilken model, du vælger, afhænger af blandt andet af, hvor mange ressourcer du selv råder over til at udbygge, vedligeholde, optimere og drifte et netværk.
Vi afslutter guiden med en diskussion om borgeradgang og fremtiden for teknologierne.
Guiden skal inspirere dig til at have smalbåndsteknologierne på dit mentale mulighedskort – en del af din farvepalette – når du møder din næste udfordring og søger efter mulige løsninger. Den tager dig med på en rejse, der skal brede din båndbredde ud.
God læselyst!
Om Klar til Smart Vækst:
I projektet ’Klar til Smart Vækst’ sætter vi fokus på den konkrete udvikling af Smart City-løsninger i de deltagende kommuner. Vi ser løsningerne og udviklingen fra deres perspektiv og behov. Mange kommuner sidder i dag med de samme udfordringer, derfor vil vi skabe et samarbejde på tværs af flere kommuner – på den måde kan kommunerne lære af hinandens erfaringer, og den enkelte kommune kan forhåbentligt spare ressourcer på udviklingen af smarte løsninger.