Kommunale frontløbere indtog den grønne scene og viste vejen til besparelser i offentlige bygninger

Omstilling af offentlige bygninger er et brandvarmt emne for tiden, hvor der skal spares ekstra på energi og ressourcer. Derfor var emnet for en stor konference i sidste uge mere aktuelt end nogensinde. Dagen igennem mødte deltagerne ildsjæle og frontløbere fra kommuner, der fortalte om blandt andet data og adfærdsændring – tilsat et drys genbrugsmagi.

Hvordan kan vi bruge offentlige bygninger til at gå forrest i den grønne omstilling? Det spørgsmål stod i centrum, da Gate 21 for nylig rullede den grønne løber ud og åbnede scenen for en dag fyldt med oplæg, diskussioner og erfaringsudveksling.

De offentlige bygninger danner rammerne for centrale steder i mange menneskers liv: det er her, vores børn går i skole og børnehave, vi går til svømning, låner bøger på biblioteket og får hjælp til jobsøgning eller fornyelse af passet.

Men de offentlige bygninger bruger også store mængder energi og kræver mange materialer – og er dermed med til at udlede CO2. Der tales om ”40 procentsudfordringen”. Byggeriet har ansvar for 40 procent af vores energiforbrug, 40 procent af vores ressourceforbrug og 40 procent af de energirelaterede CO2-udledninger.

Per Heiselberg, som er professor ved Institut for Byggeri og Anlæg på Aalborg Universitet og medlem af Klimarådet, åbnede konferencen med at vise den brændende platform, men også komme med konkrete lavpraktiske muligheder for at skabe omstilling i byggeriet.

Konferencen markerede afslutningen på de to store fælleskommunale dansk-svenske indsatser: Databaseret Energistyring i Offentlige Bygninger, hvor der er blevet arbejdet med bedre og mere intelligent brug af data i kommunal energistyring og Circular Builders, hvor ni kommuner har iværksat cirkulære tiltag i byggeriet. Indsatserne er støttet af Interreg ØKS og Region Sjælland.

”Klimaomstilling i de offentlige bygninger er en vildt vigtig dagsorden og kommunerne spiller en central rolle for bygherrer og bygningsejere, men også for kommunerne i deres rolle som bl.a. byplanlægger og byggesagsbehandler. Det er afgørende, at vi arbejder sammen om dagsordenen og skaber fælles kritisk masse. Derfor inviterede vi en masse kommunale frontløbere op på det grønne podie, så de kunne fortælle om deres konkrete erfaringer og inspirere de mange fremmødte på tværs af kommuner, virksomheder, organisationer og vidensinstitutioner,” siger Line Bech, programleder for Cirkulær Økonomi i Gate 21.

Datastyring som redskab til at forstå bygninger

Selvom der har været stor opmærksomhed på den grønne omstilling og partnerne i de to store projekter har været i gang med omstillingen de seneste år, har udviklingen i Europa det seneste stykke tid medført en ny, mere påtrængende nødvendighed i forhold til transitionen fra fossil til grøn energi og besparelser af både energi og ressourcer.

”Verden forandrer sig enormt hurtigt og vi må ændre os lige så hurtigt,” sagde chef for Tekniska Enheten i Osby kommun Anders Edwall med henvisning til, at kommuner løbende skal optimere deres bygningsdrift, så de er rustet til blandt andet situationer med forsyningsvanskeligheder.

Den skånske kommune har med succes ændret strategi fra kortsigtet ad hoc-bygningsdrift og -vedligehold, som havde medført stort vedligeholdelsesefterslæb og dyre energiregninger, til en mere langsigtet, stabil og økonomisk bæredygtig strategi for vedligeholdelse og energibesparinger med data som grundlag.

”Datastyring af bygninger er nok efterhånden det mest effektive redskab til at forstå de kommunale bygninger bedre. Herunder både at opdage uhensigtsmæssigt forbrug og planlægge, hvor der skal sættes ind eksempel i forhold til renoveringer eller justeringer af varmen, når der på sigt skal spares på energien,” siger Lone Kelstrup, programleder for Smarte Byer & Bygninger i Gate 21.

”Der er mange modne løsninger inden for databaseret energistyring og det giver rigtig god mening at kommuner går sammen og deler erfaringer om, hvordan det bedst kommer til at virke.”

> Læs mere om Osby kommuns nye tilgang til bygningsdrift – og meget andet om databaseret energistyring. 

På med genbrugsbrillerne!

Ildsjælene på den grønne løber og podie kom fra både danske og svenske kommuner, og der blev dermed udvekslet erfaringer på tværs af sundet. 

Én anden, der havde taget turen over Øresund, var Anna Olsson fra Helsingborg Stad. Da kommunen skulle opføre en ny børnehave, satte de sig for udelukkende at bruge genbrugsmursten. Snart omfattede idéen også andre genbrugsmaterialer, såsom lamper, legeredskaber og udendørsfliser. En række af børnene blev inddraget i processen, og det at skulle involvere børnene i det cirkulære byggeri, gav de kommunale medarbejdere en anden fornemmelse for det ”magiske” i genbrug. 

Arbejdet mundede ikke bare ud i den nye, cirkulære børnehave Villa Canzonetta Förskola, men også en børnebog om to genbrugte mursten og en sang, som børnene lavede. Anna Olsson opfordrede andre kommuner til at tage deres ”återbruksglasögon” på for at få øjnene op for magien i genbrug. 

Konferencen bød også på samtaler om praksisnære emner som ændring af adfærd og mindset hos brugere og teknisk servicepersonale samt konkrete erfaringer om udbudskrav og andre udbuds- og samarbejdsformer med markedet. 

Dagen blev arrangeret i samarbejde med Energiforum Denmark og WE BUILD DENMARK. 

> Se præsentationer, og meget mere, fra mødet.

> Dyk ned i erfaringerne med cirkulær økonomi i byggeri i kommunerne, og Circular Builders.

> Bliv klogere på erfaringerne med databaseret energistyring i offentlige bygninger ved at læse publikationen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

* Påkrævet felt
Du kan her anmode om at modtage Gate 21s nyhedsbreve og e-mails med relevante informationer om aktiviteter i regi af Gate21, tilbud om arrangementer mm. Vi behandler i den forbindelse personoplysninger (navn, organisation og e-mail). Formålet med behandlingen er at kunne sende e-mails og indsamle statistik. Vores behandling af personoplysninger fremgår af Privatlivspolitikken.

Ønsker du ikke længere at modtage mails fra Gate 21 kan du klikke på afmeld-linket i bunden af et hvert nyhedsbrev, du måtte modtage fra os.

Flere nyheder om Smarte Byer & Bygninger, Aktiviteter:

Solcelledrevet dataindsamler skal give kommunerne et bedre overblik

Læs mere her

BLOGINDLÆG: Rejsen mod data-utopien går gennem standarder og fællesskaber

Læs mere her

Nye pejlemærker vedtaget i Fællesskabet for Dynamiske Data

Læs mere her

 

Flere nyheder om Smarte Byer & Bygninger, Aktiviteter:

Solcelledrevet dataindsamler skal give kommunerne et bedre overblik

Læs mere her

BLOGINDLÆG: Rejsen mod data-utopien går gennem standarder og fællesskaber

Læs mere her

Nye pejlemærker vedtaget i Fællesskabet for Dynamiske Data

Læs mere her