Leg, konkurrencer og tryghed skal få flere børn til at cykle

I en ansøgning til Vejdirektoratets Cykelpulje sætter Gate 21 og Region Sjælland fokus på, hvordan vi kan få flere børn til at cykle på Sjælland. Bliver projektet en realitet, vil de europæiske partnere arbejde med at fremme cykling blandt børn gennem gamification og et produkt, der ved hjælp af kunstig intelligens kan skabe kort over en kommunes skoleveje med data om trafiksikkerhed, infrastrukturens tilstand og børns og forældres oplevede tryghed.

 Foto: Mikkel Østergaard

Stadig færre danske børn hopper i cykelsadlen på turen til skole. Og dét er selvom de i gennemsnit kun har halvanden kilometer i skole. De sidste ti år er antallet af cykelture faldet med cirka 30 procent – trods vedvarende bestræbelser i kommunerne over hele landet. Den udvikling vil et nyt projekt vende med greb som gamification og kunstig intelligens.

”Flere sjællandske kommuner er i projektsamarbejdet ’Fælles om Cykling i Region Sjælland’ gået sammen om en ansøgning til Vejdirektoratets Cykelpulje. Innovationsprojektet vil på fire skoler teste løsninger, som indeholder gamification og kunstig intelligens baseret på den nyeste europæiske viden på området,” siger Malte Emborg Vinding, mobilitetskonsulent i Region Sjælland og fortsætter:

“Det er et stærkt signal om, at de sjællandske kommuner tager børns cykling alvorligt. Mange undersøgelser viser, at det er i barndommen, de gode cykelvaner skal etableres – det giver bedre trivsel blandt børnene og sundere borgere og grønnere transport på den lange bane.”
Malte Emborg Vinding, mobilitetskonsulent, Region Sjælland

 

30 procent flere i sadlen med gamification

I fire pilotforsøg på danske skoler i Region Sjælland og Region Hovedstaden vil projektets partnere teste, udvikle og tilpasse en belgisk app-løsning under danske forhold. App’en, som er udviklet af virksomheden High Five, får børn til at cykle gennem konkurrencer og point. Konceptet har i gennemsnit fået 30 procent flere børn til at cykle hver måned gennem et helt år, hvor det er implementeret i Belgien og Holland.

“Styrken i projektet er at markedstilpasse og tilføje nye lag til en løsning, som har givet positive resultater i Belgien og Holland. Det bliver spændende at udvikle en løsning, der passer til danske skolebørn – til glæde for børn, forældre – og til skalering til andre kommuner efter projektet er afsluttet.​”
Anna Thormann Boesen, programleder i Gate 21

Projektet vil desuden teste en hybridmodel mellem High Five-løsningen, erfaringer fra danske projekter i regi af Trafik i Børnehøjde samt portugisiske CycleAI’s Tryghedskort. Produktet CycleAI Tryghedskort bygger på kunstig intelligens og kan skabe kort over en kommunes skoleveje, som indeholder data om trafiksikkerhed, infrastrukturens tilstand og børns og forældres oplevede tryghed. Forældrene er nemlig også en stor del af at skabe gode cykelvaner hos børn.

 

Kombinationen af viden, gamification og kunstig intelligens er ny

”Hvis finansieringen tilvejebringes, vil projektet være den første af sin art i Danmark, der kobler en gamification-kampagne og kunstig intelligens med viden og erfaringer med danske børns cykling. Måske kan læringen også bruges til at få flere vokse op på cyklen i Region Sjælland,” siger Anna Thormann Boesen.

Det innovative projekt skal sikre nye indsigter, og at de rigtige løsninger udvikles og implementeres effektivt i de danske pilotforsøg, samt sikre at løsningerne, efter projektet er afsluttet, kan implementeres i andre kommuner og organisationer, som arbejder med børns cykling. Der forventes svar fra Vejdirektoratets Cykelpulje ultimo juni 2023.

Om projektansøgningen til Cykelpuljen

Projektansøgningen til Vejdirektoratets Cykelpulje er udarbejdet sammen med 16 deltagende kommuner i projektsamarbejdet Fælles om Cykling i Region Sjælland, som handler om at styrke cykelfremme i regionen gennem øget samarbejde. Fælles om Cykling i Region Sjælland er finansieret af Region Sjælland og faciliteres af Gate 21.

Deltagere i det kommende projekt er:
Odsherred Kommune, Stevns Kommune, Slagelse Kommune, Vallensbæk Kommune, Brøndby Kommune, High Five, Belgien, Trafik i Børnehøjde, CycleAI, Gate 21, Region Sjælland, Cyklistforbundet, Dansk Skolecykling, DBU, DIF, SDU, Center for Offentlig-Privat Innovation, Eindhoven Universitetet, Luleå Teknologiske Universitet og Hamborg Kommune.

Hvis finansiering opnås, vil projektet starte op i august 2023 og tre år frem. Hvis projektet ikke opnår godkendelse fra Vejdirektoratets Cykelpulje, vil projektpartnerne afsøge andre finansieringsmuligheder.

Flere nyheder om Bæredygtig Mobilitet:

Åbent brev: Skatteregler spænder ben for, at flere bruger cyklen

Læs mere her

Lavere hastighed på motorvejen kan sænke trafikstøjen markant i Hovedstadens omegnskommuner

Læs mere her

Havehegn giver rolige oaser for støjplagede borgere

Læs mere her

 

Flere nyheder om Bæredygtig Mobilitet:

Åbent brev: Skatteregler spænder ben for, at flere bruger cyklen

Læs mere her

Lavere hastighed på motorvejen kan sænke trafikstøjen markant i Hovedstadens omegnskommuner

Læs mere her

Havehegn giver rolige oaser for støjplagede borgere

Læs mere her