Mange studerende vil gerne prøve selvkørende shuttles

LINC-projektet har nået en milepæl og har nu åbnet op for, at studerende og ansatte på DTU i Lyngby kan tilmelde sig som testpassagerer. Allerede nu har LINC fået over 130 tilmeldinger. Det forventes, at de tre selvkørende shuttles i projektet er klar til at blive testet på DTU Campus i Lyngby i slutningen af 2020.

Foto: Rasmus Degnbol

af | 6. oktober - 2020 | Bæredygtig Mobilitet

”Vi er nu så sikre på, at vi får de nødvendige tilladelser til at køre, at vi har åbnet for tilmeldingerne på DTU. På blot få dage har vi fået over 130 tilmeldinger, hvilket vi er utrolig stolte af. Vi glæder os meget til at få mange flere testpassagerer i den kommende tid, som har lyst til at prøve denne nye, selvkørende kollektive transportform af.” siger Kenneth Jørgensen, projektleder for LINC i Gate 21.

Alle medarbejdere, studerende og besøgende på DTU kan blive testpassagerer. LINC, der er et af de største danske projekter med selvkørende shuttles, kommer til at køre i den sydlige del af DTU Campus Lyngby. Se ruten her.

Projektet leder efter minimum 500 studerende, medarbejdere og hyppige gæster på campus, der har lyst til at være særlige testpassagerer. De skal undervejs i forløbet svare særskilt på spørgeskemaer og kan deltage i konkurrencer.

Viden fra dig skaber fremtidens transport

Testen af de selvkørende shuttles skal give indblik i, hvad du som passager synes om den nye transportform, og hvordan de selvkørende shuttles kan blive en del af fremtidige bymiljøer og den kollektive trafik. Det gøres blandt andet gennem spørgeskemaer før testen starter, under testen og en app særligt udviklet til LINC.

”Vi ønsker allerede inden testen starter op i slutningen af året at spørge ind til testpassagernes transportvaner for at se, om denne nye transportform kan blive et alternativ i passagernes hverdag. Det gør vi, fordi vi gerne vil kunne undersøge om folks adfærd ændrer sig igennem eksperimentet samt for at kunne vurdere potentialet for den selvkørende shuttle på længere sigt – vi vil særligt undersøge passagernes adfærd i forhold til ventetid, kørekomfort, rejsetidspunkt og hvordan vejret spiller ind på deres valg af transport på campus,” siger Jeppe Rich, professor ved DTU Management.

Derudover undersøger Roskilde Universitet, hvad passagerne synes om den nye transportform, og hvordan de bevæger sig i og omkring de selvkørende shuttles. Sidst, men ikke mindst, vil testpassagerne inden testen blive bedt om at downloade en app, som de skal bruge i forbindelsen med testen.

App giver præcise svar fra brugerne

DTU Compute udvikler i samarbejde med IBM LINC app’en til testpassagerne. Med appen kan du se, hvor de selvkørende shuttles er, og hvornår de kører. Samtidig bruger forskerne appen til at indsamle data om testpassagerernes adfærd og bevægelsesmønster i forbindelse med deres brug af de tre shuttles.

Det særlige ved appen er, at den på en ny måde kombinerer velkendte teknologier fra blandt andet løbe- og sundhedsapps med elementer fra trafikforskning.

“Vi tager appen et skridt videre end andre. Det er ikke bare en tracking app, hvor vi kan se, hvor mange, der har taget den selvkørende shuttle-bus. Vi kan faktisk bruge den som et værktøj og integrere den med et spørgeskema. Ved hjælp af bluetooth beacons kan vi analysere data mere nøjagtigt, mens passagererne er i bussen. Det kan forhåbentlig give os en endnu mere detaljeret indsigt i deres transportmønstre,” siger Per Bækgaard, lektor på DTU Compute.

Udover DTU og RUC står Albertslund Kommune, Gladsaxe Kommune, Nobina Danmark A/S, IBM Danmark ApS og Gate 21 bag LINC. Projektet er desuden åbent for samarbejde med andre forskningsgrupper eller studenterprojekter.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

* Påkrævet felt
Du kan her anmode om at modtage Gate 21s nyhedsbreve og e-mails med relevante informationer om aktiviteter i regi af Gate21, tilbud om arrangementer mm. Vi behandler i den forbindelse personoplysninger (navn, organisation og e-mail). Formålet med behandlingen er at kunne sende e-mails og indsamle statistik. Vores behandling af personoplysninger fremgår af Privatlivspolitikken.

Ønsker du ikke længere at modtage mails fra Gate 21 kan du klikke på afmeld-linket i bunden af et hvert nyhedsbrev, du måtte modtage fra os.

Flere nyheder om Bæredygtig Mobilitet:

Studerende på DTU giver input til en selvkørende fremtid

Læs mere her

Nye, intelligente 'stærekasser' skal reducere støj

Læs mere her

Styrk indsatsen mod trafikstøj - nyt inspirationskatalog klar

Læs mere her

 

Flere nyheder om Bæredygtig Mobilitet:

Studerende på DTU giver input til en selvkørende fremtid

Læs mere her

Nye, intelligente 'stærekasser' skal reducere støj

Læs mere her

Styrk indsatsen mod trafikstøj - nyt inspirationskatalog klar

Læs mere her