Nu får kommunerne hjælp til at finde digitale løsninger på grønne udfordringer

Kommunerne har i dag ofte svært ved at bruge nye digitale teknologier til deres arbejde med den grønne omstilling, fordi de mangler de nødvendige ressourcer og kompetencer. Det nye svensk-danske samarbejde InnoTech – TaskForce skal fremme digital innovation til fordel for bæredygtige byer og landdistrikter.

På en udflugt til den svenske landsby Veberöd, fik partnerne i projektet lov at se, hvordan smarte applikationer til landsbyer kan give beboerne bedre service i praksis. Her vises eksempelvis en app-teknologi, der skanner skader på vejene.
Foto: Caroline Wendt

​Aktører på begge sider af Øresund har i løbet af det seneste år organiseret sig for at skabe en effektiv samarbejdsplatform for mere robuste og stabile digitale grønne løsninger, der nu er lanceret som projektet InnoTech – TaskForce. Initiativet skal også sikre, at løsningerne let kan skaleres, så flere kommuner kan få gavn af dem.

 

En ny arena hvor partnere kan samarbejde i brede konstellationer

Den tværregionale taskforce vil muliggøre et bredere samarbejde mellem centrale interessenter med henblik på at udveksle forskningsresultater, viden og erfaringer og dermed forbedre innovations- og forskningskapaciteten. Desuden vil taskforcen være en teknisk kapacitet til at hjælpe kommunerne med at løse konkrete teknologiske udfordringer. Ambitionen er at etablere en permanent samarbejdsplatform, hvor borgernes forventninger og kommunernes behov kan opfyldes ved hjælp af erhvervslivets digitale løsninger, som udvikles på baggrund af den nyeste forskning.

“Vi ønsker at vise kommunerne, at der er masser af hjælp at hente i dag, når de skal overveje digitale løsninger i den grønne omstilling. I sidste ende handler det om at skabe en bæredygtig forandring og opbygge kompetencer i kommuner og regioner ved at fremme innovation, så de tør engagere sig mere i innovative digitale løsninger.”
Lise Søderberg, seniorprojektleder, Gate 21.

 

En taskforce med fokus på demonstration, standarder og skalering

En vigtig del af projektet er at afprøve metoder og værktøjer, der er udviklet i taskforcen. Derfor er der udvalgt fem forskellige demonstrationstemaer i projektet:

  • Klima / vand
  • 3D byudvikling
  • Smarte bygninger
  • Mobilitet i by og land
  • Byens tilstand.

InnoTech – TaskForce vil fremme udviklingen af løsninger baseret på fælles principper, herunder standarder og arkitektoniske principper, så de lettere kan skaleres og komme flere mennesker i hele regionen til gode. Demonstrationskommuner vil derfor også videregive praktiske erfaringer om, hvad der virker, og hvad der ikke virker.

 

Kick-off med konkrete digitale løsninger i en landsby

I begyndelsen af februar mødtes alle partnere i InnoTech – TaskForce i Lund til et kick-off-møde for at samle sig om projektets vision og lære hinanden at kende. En udflugt til Veberöd, en lille by uden for Lund, der er på forkant med udviklingen af intelligente landsbyer, gav deltagerne mulighed for at opleve, hvordan en lille landsby kan bruge digitale løsninger til at give sine indbyggere bedre service uden nødvendigvis at skulle vokse. Der var alt fra sensorer, der måler vandkvaliteten, til droner, der leverer medicin, og et 3D-værksted til udvikling af lokale produkter.

“Klimakrisen er vor tids største udfordring. Og her skal forskermiljøet, virksomheder, den offentlige sektor og borgerne finde løsninger i fællesskab. Kommunerne er motiverede og klar til at finde digitale løsninger på grønne udfordringer for at nå de nationale og globale klimamål.”
Morten Koed Rasmussen, seniorprojektleder, Gate 21

Du kan læse mere om projektet her.

Fakta om InnoTech – TaskForce

Sekretariat: Gate 21 og Innovation Skåne

Partnere:
Danmark: AKiLAY ApS, DTU Compute, DTU Construct, DTU Engineering Technology, Frederiksberg Kommune, GovTech Midtjylland, Guldborgsund Kommune, Høje-Taastrup Kommune, Region Zealand, Roskilde Universitet, We Build Denmark, Århus Kommune og Zealand Academy.
Sverige: Högskolan i Halmstad, RISE, Tomelilla kommun og Ängelholms kommun

Projektperiode: 2023 – 2025

Finansiering: Projektet er støttet af EU’s Interreg-program for Öresund-Kattegat-Skagerrak (ÖKS)

Flere nyheder om Smarte Byer & Bygninger, Aktiviteter:

Interoperabilitet i fokus: MIMs och framtidens smarta städer

Læs mere her

Frederiksberg Kommune søger innovative løsninger til vejovervågning

Læs mere her

Satsningen på IoT-plattform i Ängelholm: En nyckel till digital framtid

Læs mere her

 

Flere nyheder om Smarte Byer & Bygninger, Aktiviteter:

Interoperabilitet i fokus: MIMs och framtidens smarta städer

Læs mere her

Frederiksberg Kommune søger innovative løsninger til vejovervågning

Læs mere her

Satsningen på IoT-plattform i Ängelholm: En nyckel till digital framtid

Læs mere her