Nyt europæisk initiativ skal forbedre luftkvalitet og reducere støj i byerne

Trafikken står for en stor andel af luftforurening og støj i de europæiske byer. I projektet NEMO angribes de to problematikker samlet i et nyt europæisk samarbejde. En ny innovativ løsning skal demonstrere hvordan overvågning af udledninger og støj fra trafikken i realtid kan beskytte lavemissionszoner i byer.

af | 26. november - 2020 | Bæredygtig Mobilitet

Gate 21 har fået ansvaret for al kommunikation og vidensdeling i det EU-finansierede projekt, i tæt samarbejde med den spanske projektkoordinator CARTIF.

”Med et stort europæisk projekt som NEMO bliver vi en del af et netværk med indflydelse på højtstående EU-niveauer for de store omstillinger i vores byer. Projektet er også en mulighed for at skabe synergier med vores danske projekter og derigennem styrke kommunernes kendskab til de nyeste mobilitetsløsninger”, siger Anna Thormann, programleder af mobilitetsområdet i Gate 21.

Nyt innovativt monitoreringssystem skal identificere forurenende køretøjer.

Finansieret af EU’s Horizon 2020 forsknings- og innovationsprogram samler det nye initiativ forskningsinstitutter, virksomheder og lokale myndigheder fra 11 medlemslande med formålet at udvikle nye monitoreringsteknologier til integration i eksisterende infrastruktur for at måle og mindske udledninger af luftforurening og støj.

Centralt for projektet er udviklingen af et nyt automatisk monitoreringssystem, baseret på remote sensing teknologier der kan integreres i betalings- eller adgangssystemer, til told eller bompenge for eksempel. Formålet med systemet er at identificere støjende og forurenende køretøjer i trafikken og integrere og anvende oplysningerne i allerede eksisterende strukturer. Systemet skal kunne integreres i både vej- og jernbaneinfrastruktur og kunne kommunikere med transportoperatører og myndigheders eksisterende datastruktur.

Nemo vil desuden arbejde med at mindske miljøpåvirkningerne fra trafikken ved at videreudvikle afbødningsteknologier, såsom støjreducerende vejbelægninger, der også kan opsamle mikroplast fra dækkene og støjskærme, som også renser luften for skadelige gasser og partikler.

Projektets målsætning er at forbedre luftkvaliteten for vejtrafik med 30 procent og at reducere støjen med mindst 20 procent i målområderne. Løsningerne skal testes og demonstreres i fire europæiske storbyer: Madrid (vejtrafik), Valencia (færgehavn og jernbanelast), Firenze (vejtrafik) og Susteren (jernbanelinje).

For mere information om NEMO

Projektkoordinator, Gate 21
Karolina Huss
Senior projektleder
Telefon: +45 42 74 71 43
karolina.huss@gate21.dk

Kommunikationsansvarlig
Peter Liljenberg
Kommunikationskonsulent
Telefon: +45 31 34 70 03
peter.liljenberg@gate21.dk

Projektkoordinator, CARTIF
Dr. Dolores Hidalgo, Director of the Circular Economy Area, Fundación CARTIF
dolhid@cartif.es
Mobile: +34983546504

NEMO – Noise and Emissions Monitoring and radical mitigation

Varighed
Maj 2020 – April 2023

Partnere
Gate 21,Audiotec Ingeniera Acustica, CARTIF, City of Florence, Gate 21, IFSTTAR, JRC – Joint Research Centre – European Commission, Kapsch TrafficCom AG, M+P, Müller-BBM, Müller-BBM Rail Technologies, OPUS RSE, OPUS Technology Solutions, Port Authority of Valencia, Regional authority of Toscana, Ricardo AEA Ltd., Sintef, Transport & Environment, University of Cantabria, University of Gustave Eiffel.

Finansiering
Budget€ 6 564 892,50

Finansieret under H2020-EU.3.4., Grant agreement ID: 860441

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

* Påkrævet felt
Du kan her anmode om at modtage Gate 21s nyhedsbreve og e-mails med relevante informationer om aktiviteter i regi af Gate21, tilbud om arrangementer mm. Vi behandler i den forbindelse personoplysninger (navn, organisation og e-mail). Formålet med behandlingen er at kunne sende e-mails og indsamle statistik. Vores behandling af personoplysninger fremgår af Privatlivspolitikken.

Ønsker du ikke længere at modtage mails fra Gate 21 kan du klikke på afmeld-linket i bunden af et hvert nyhedsbrev, du måtte modtage fra os.

Flere nyheder om Bæredygtig Mobilitet:

Nyt stort projekt: Mobilitet på Tværs – grøn mobilitet skal binde by og land bedre sammen på tværs af Greater Copenhagen

Læs mere her

Keld og Hilda prøver den selvkørende fremtid

Læs mere her

Første selvkørende Easymile-køretøj godkendt til testkørsel i Danmark

Læs mere her

 

Flere nyheder om Bæredygtig Mobilitet:

Nyt stort projekt: Mobilitet på Tværs – grøn mobilitet skal binde by og land bedre sammen på tværs af Greater Copenhagen

Læs mere her

Keld og Hilda prøver den selvkørende fremtid

Læs mere her

Første selvkørende Easymile-køretøj godkendt til testkørsel i Danmark

Læs mere her