Nyt ’varehus’ skal gøre det nemt for kommuner at afprøve IoT

I september står et nyt varehus klar til at hjælpe kommunale medarbejdere med at forankre moderne IoT-teknologier i det offentlige. Konceptet hedder INSTALL og er et IoT-varehus, der tilbyder rådgivning, udlån og opsætning af udvalgte IoT-løsninger, der understøtter den grønne omstilling og gør hverdagen smartere ude i kommunerne.

Ved lanceringen vistes også hvordan data kan visualiseres på nem og forståelig måde. (Billede: Peter Liljenberg)

Selvom mange kommunale IT-afdelinger meget gerne vil anvende IoT i hverdagen, så er det svært at komme i gang, når man som kommune står alene med projektet. Data fra IoT-udstyr kan hjælpe kommunerne på områder som energioptimering, egenkontrol og klimasikring, men der skal være kort mellem idé og brugsværdi, for at det giver mening. Det bliver der god mulighed efter at INSTALL – etableret af det tværkommunale netværk Fællesskabet for Dynamiske data (F2D2) – officielt åbnede den 6. september.

INSTALL skal være en livline, når IoT skal med på holdet ude i de danske kommuner, fortæller Kristine Klæbel, som er direktør for kultur, miljø og beskæftigelse i Albertslund Kommune:
”Med INSTALL får vi nemt og hurtigt de nye teknologiske løsninger mellem hænderne og testet i vores drift – inden vi investerer en masse penge. Oveni får vi erfaringer, hjælp og input til løsningerne fra hinanden – en helt essentiel del af både Fællesskabet for Dynamiske data og INSTALL.”

INSTALL kommer til at tilbyde en samlet pakkeløsning, hvor der sørges for konfiguration af sensorer og gateways, samt vejledninger til installation og forståelse af data-output. Samtidigt tilbydes kommuner rådgivning i håndteringen af sensorernes indsamling af data i det offentlige, så det sker i overensstemmelse med GDPR-lovgivningen.
”Jeg har som projektleder for Smart City, savnet muligheden for at kunne lave hurtige testcases, hvor mine kollegaer uden større omkostninger, hurtigt kan få testet, om IoT-løsningen kan give dem en gevinst i deres daglige arbejdsopgaver – det mindsker risici for fejlagtige investeringer, som ikke løser noget,” siger Frederik W. Christensen, Projektleder, Smart City i Hillerød Kommune.

I første omgang fokuserer INSTALL på fem områder: Indeklima og energioptimering, køleskabe og egenkontrol, behovsstyret vanding, lokalebrug og kloge kvadratmeter, og monitorering af vandstand og vandløb. Derudover kan kommunerne vælge mellem to forskellige modeller alt efter kommunernes individuelle behov:

 • En udlånsservice, hvor kommuner gratis kan afprøve ’plug n´play’ pakkeløsninger i 3 måneder. Det kan for eksempel være på skoler, på plejehjem eller i det fri, hvor kommuner kan få konkrete erfaringer med teknologien og se den værdi sensoren kan skabe.
 • En click’n’collect ordning, hvor udstyr og løsninger kan forudbestilles og blive konfigureret af INSTALL, så de er klar til brug, når de er afhentet i varehuset. Ordningen er en betalingsløsning for kommunerne, hvor man betaler for udstyr og konfigurationsservice.

Om F2D2

 • INSTALL-konceptet er udviklet af medlemmer fra det tværkommunale netværk Fællesskabet for Dynamiske Data.
 • F2D2 består indtil videre af 17 kommuner, 2 regioner, DTU Compute og DTU EngTech, der har valgt at samarbejde om at udvikle løsninger til den grønne omstilling med dynamiske data som et centralt omdrejningspunkt.
 • INSTALL er forbeholdt kommuner, der er medlemmer af Fællesskabet for Dynamiske Data.

Fakta om IoT-kasserne

 • Indeklima og energioptimering
  Få bedre indsigt i, hvordan indlæringsforholdene kan forbedres, når I får oplysning om temperatur, CO2, luftfugtighed m.v. i lokalet. Og se hvordan I kan spare energi i de kommunale bygninger.
 • Køleskabe og egenkontrol
  Få overblik over temperaturen i kommunale køleskabe, spar tid på egenkontrollen og minimer spild af f.eks. medicin og fødevarer ved nedbrud.
 • Behovsstyret vanding
  Optimer vandingsplaner af fx nyplantede vejtræer vha. jordfugtighedsmålere
 • Monitorer vandstand- og løb
  Vær bedre forberedt på oversvømmelser og forhøjet vandstande i jeres vandløb vha. sensorer og indrapporter til DMP. Data kan bruges til at varsle borgere og jordejere om oversvømmelser.
 • Lokalebrug og kloge kvadratmeter
  Få bedre indblik i hvor meget og hvornår jeres mødelokaler og andre bygninger anvendes. Brug data i dialogen med f.eks. de lokale foreninger.

Download pressemeddelelsen her.

Du kan læse mere om INSTALL her.

Kontaktpersoner fra projektets partnere:

Morten K. Rasmussen
Seniorprojektleder,
morten.koed.rasmussen@gate21.dk
Tel. 2639 3887

 Lise Søderberg
Seniorprojektleder
 lise.soederberg@gate21.dk
Tel. 2125 1426

 Camilla Føns Mortensen
Specialkonsulent
Camilla.fons.mortensen@gate21.dk
Tel. 2898 4248

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

* Påkrævet felt
Du kan her anmode om at modtage Gate 21s nyhedsbreve og e-mails med relevante informationer om aktiviteter i regi af Gate21, tilbud om arrangementer mm. Vi behandler i den forbindelse personoplysninger (navn, organisation og e-mail). Formålet med behandlingen er at kunne sende e-mails og indsamle statistik. Vores behandling af personoplysninger fremgår af Privatlivspolitikken.

Ønsker du ikke længere at modtage mails fra Gate 21 kan du klikke på afmeld-linket i bunden af et hvert nyhedsbrev, du måtte modtage fra os.

Flere nyheder om INSTALL, Smarte Byer & Bygninger, Aktiviteter:

Et dyk ned i teknologien dannede rammen for et kommunalt læringsfællesskab

Læs mere her

BLOGINDLÆG: Utopien om det datadrevne samfund

Læs mere her

Hvordan sikrer man et godt indeklima i en gammel folkeskole?

Læs mere her

 

Flere nyheder om INSTALL, Smarte Byer & Bygninger, Aktiviteter:

Et dyk ned i teknologien dannede rammen for et kommunalt læringsfællesskab

Læs mere her

BLOGINDLÆG: Utopien om det datadrevne samfund

Læs mere her

Hvordan sikrer man et godt indeklima i en gammel folkeskole?

Læs mere her