Øg genanvendelsen med affaldskontrakter

Kontrakter mellem affaldsindsamlere og virksomheder skal sikre mere genanvendelse af affald og give virksomhederne mulighed for at spore, hvad der rent faktisk sker med deres affald, når det forlader matriklen.

af | 17. december - 2019 | Cirkulær Økonomi & Ressourcer

Når virksomheder får kørt deres affald væk, ved de ofte ikke, hvor det ender henne. Selvom virksomheder har pligt til at sortere affaldet med henblik på genanvendelse, er det i dag vanskeligt at spore, hvor meget der reelt bliver genanvendt. Det skyldes blandt andet, at det også for indsamlerne er meget svært at vide, hvor affaldet egentlig ender og hvor meget der reelt bliver genanvendt. Derfor er der sjældent krav om genanvendelse i kontrakter mellem virksomheden og affaldsindsamleren.

”Kontrakter mellem virksomheder og affaldsindsamlere er et hidtil overset værktøj, der kan være med til at øge genanvendelsen og sikre en bedre dokumentation,” siger Laust Boas fra Rudersdal Kommune, der er gået sammen med Bornholms Regionskommune og BOFA om at udvikle forslag til nye vilkår i affaldskontrakter i samarbejde med både virksomheder og en række affaldsindsamlere fra Region Hovedstaden.

Der er flere fordele ved at nytænke affaldskontrakterne. Foruden at kunne bidrage til mere genanvendelse, vil kravene også kunne sikre, at der foreligger dokumentation for genanvendelsen. Og det er noget virksomhederne efterspørger.

”Virksomhederne har brug for at kunne dokumentere, hvor meget af deres affald, der reelt bliver genanvendt, hvis de skal styrke deres grønne profil som en miljøansvarlig virksomhed og videre kunne bruge det som et markedsføringsgreb. Men affaldskontrakterne kan også være en fordel for indsamlerne, som kan komme på forkant med krav fra deres kunder og kunne differentiere sig i forhold til konkurrenterne,” siger David Christensen fra BOFA.

Som et led i indsatsen inviterede BOFA en række affaldsindsamlere til en workshop om affaldskontrakter den 19. november 2019. Her deltog Remondis, City Container, Fugato A/S, Vognmandsfirmaet Lennart Ipsen og BHS Logistics. Workshoppen blev holdt hos advokatfirmaet Bech Bruun.

Også kommunerne kan, ifølge Laust Boas, få glæde af affaldskontrakterne. En øget genanvendelse af erhvervsaffaldet kan bidrage til at nå kommunale – såvel som nationale – målsætninger om genanvendelse. Desuden vil kontrakterne gøre det lettere for kommunerne at udføre deres myndighedsarbejde hos virksomhederne, da virksomhederne nemmere kan dokumentere, at affaldet bliver genanvendt.  

Arbejdet foregår i samarbejde med advokatfirmaet Bech Bruun, der nu er i gang med at udarbejde forskellige standardkrav, som affaldsindsamlere og virksomheder i fremtiden kan benytte i kontrakter.

Udviklingen af affaldskontrakter er en del af en større indsats, hvor Rudersdal Kommune, Bornholms Regionskommune og BOFA udvikler værktøjer, der skal sikre øget genanvendelse af erhvervsaffald. Det sker som led i projektet Partnerskab for Cirkulære Kommuner, der er støttet af Region Hovedstaden. Værktøjerne vil blive testet i samarbejde med en række virksomheder i løbet af 2020.

Flere nyheder om Cirkulær Økonomi & Ressourcer:

I fremtiden skal der bygges grønt – og det stiller krav til byggebranchens virksomheder

Læs mere her

Synspunkt: De grønne potentialer i virksomhederne er store - også hos de små

Læs mere her

Nye forslag til handling: Sådan gør du din kommune og region cirkulær

Læs mere her

 

Flere nyheder om Cirkulær Økonomi & Ressourcer:

I fremtiden skal der bygges grønt – og det stiller krav til byggebranchens virksomheder

Læs mere her

Synspunkt: De grønne potentialer i virksomhederne er store - også hos de små

Læs mere her

Nye forslag til handling: Sådan gør du din kommune og region cirkulær

Læs mere her