Webitall skaber innovativt værktøj i samarbejde med Gate 21 og otte danske kommuner

Optimeter er et værktøj, som kombinerer data på kryds og tværs for at opnå bedre facilitetsudnyttelse i offentlige bygninger. Løsningen er blevet til i et tidligere udviklingssamarbejde med Gate 21 og otte danske kommuner. Siden projektet sluttede, har løsningen haft vokseværk og nu har Webitall, virksomheden bag Optimeter, tilmeldt sig som medlem i Gate 21 i håb om at fortsætte det gode innovationssamarbejde.

Billede: Med Optimeter får kommunerne et værktøj, som kan hjælpe med at sikre en effektiv facilitetsdrift på tværs af kommunens adresser.

Hvem skulle tro at store dele af de offentlige kultur- og fritidsrum står uudnyttede hen i over halvdelen af den tid, hvor de kan benyttes? Projekt Bedre Arealudnyttelse er et tidligere udviklingssamarbejde, hvor Gate 21 var den overordnede projektleder for en række kommuner, der ønskede at gå sammen om at udvikle en løsning, der kunne optimere ressourceforbruget i de offentlige kultur- og fritidsrum. Løsningen endte med at hedde Optimeter, og er et digitalt værktøj, der indsamler data fra sensor-, energi- og bookingsystemer og omsætter det til ét samlet grafisk overblik. Dette kan kommuner bruge til at optimere driften, og til at gå i dialog med brugerne af de offentlige idrætshaller og foreningslokaler.

En succesfuld prototype ledte til en skaleringscase

Projektet tog i sin tid fart, da en funktionel prototype påviste, at store dele af kommunernes idrætshaller og foreningslokaler stod uudnyttede hen, hvilket var stik imod hvad bookingsystemerne viste. Denne viden så kommunerne, som en oplagt mulighed til at sikre dialogen med de foreninger, som ikke mødte op, men også til at styre energiforbruget, så det passede med hallernes reelle brug. Den Regionale Datahub vurderede at der lå så mange gevinster gemt i prototypen,  at flere kommuner skulle inviteres til at afprøve den. Derfor blev prototypen blev til en skaleringscase, som skulle i udbud. Den endelige version af Optimeter er bygget af IT- og innovationsvirksomheden Webitall, som vandt udbuddet.

Samarbejdet mellem Webitall og Gate 21 byggede på det indledende projektarbejde, og har i løbet af projektet vist sig at være særdeles tillidsfuldt og agilt. Som overordnede projektledere var det Gate 21, der stod for at facilitere dialogen mellem udviklerne og kommunerne, når udviklingsarbejdet, og de behov som kommunerne havde, skulle videreformidles. Det skete løbende i form af 14-dages møder og workshops, og byggede på de brugertests og brugerrejser, der var blevet udarbejdet sammen med kommunerne i starten af projektet. De var et supplement til kravspecifikationen,  og en måde hvorpå det videre projektforløb kunne faciliteres, så engagementet blandt udviklere og kommuner fortsat var højt.

Om selve projektsamarbejdet udtaler Jakob Lose fra Webitall følgende;

”Det der var fedt, det var at man ikke fik en fuldstændig formel kravspecifikation, da det jo er et innovationsprojekt, hvilket betyder at der var nogle ubekendte, når man kaster sig over det. Det betød at man kunne gå til projektet med gå-på-mod, imens man samtidigt blev mødt af en professionel organisation i form af Gate 21 og en række engagerede kommuner. Jeg har i min tid lavet rigtig mange IT-projekter, og det er sjældent man har så god opbakning fra dem, der skal sidde med det efterfølgende, og så god forberedelse fra dem, som har været med til at lave kravspecifikationen, som man ser her. Det er rimelig meget idealmåden at lave agil udvikling på, så det synes jeg fungerede rigtigt godt.”

Det fremadrettede perspektiv

I skrivende stund står 15 kommuner stående som Optimeter-kunder, hvoraf den sidste kommune underskrev en aftale i går. Det er næsten en fordobling af de 8 kommuner, som indgik i skaleringscasen, og en markant opskalering fra det arbejde, som blev startet op af Gate 21, samt Gentofte og Fredensborg Kommune. Webitall forventer at få et sted mellem 10 – 15 yderligere kommuner med inden 2022 er omme og derfor har Optimeter for alvor nu fået egne ben at gå på. Det er et mønstereksempel på hvordan man kan fremme offentlig-privat innovation, hvilket ikke er gået udviklerne Webitall over hovedet. Af den årsag, har de valgt at blive medlem i Gate 21, så de også er med, når det næste projekt viser sig.

Om den værdi, som Gate 21 skaber for IT- og innovationsvirksomheder, udtaler Jakob Lose fra Webitall følgende;

”Det her er en af de stærkere innovationshubs inden for bæredygtighed og data generelt. Derfor synes jeg selvfølgelig også, at vi skal være med i det økosystem på trods af, at der et stykke vej rent geografisk fra den jyske vestkyst og til de medlemmer som Gate 21 har. Jeg synes at det er en spændende organisation, og jeg tænker, at vi nu kan være endnu mere med på beatet, når vi er medlemmer hos Gate 21. Dels har de, de her forskellige netværksoplæg, men jeg håber også at vi kan passe ind i deres kommende projekter og være med til at lave ny offentlig innovation. Det synes jeg kunne være rigtig spændende. Min virksomhed er en innovationsvirksomhed, der synes det er sjovt at bygge spændende løsninger, som der er nogen, som har gjort sig tanker om inden de bliver udbudt, så man på forhånd ved om der et market-fit.”

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

* Påkrævet felt
Du kan her anmode om at modtage Gate 21s nyhedsbreve og e-mails med relevante informationer om aktiviteter i regi af Gate21, tilbud om arrangementer mm. Vi behandler i den forbindelse personoplysninger (navn, organisation og e-mail). Formålet med behandlingen er at kunne sende e-mails og indsamle statistik. Vores behandling af personoplysninger fremgår af Privatlivspolitikken.

Ønsker du ikke længere at modtage mails fra Gate 21 kan du klikke på afmeld-linket i bunden af et hvert nyhedsbrev, du måtte modtage fra os.

Flere nyheder om Smarte Byer & Bygninger, Aktiviteter:

BLOGINDLÆG: Rejsen mod data-utopien går gennem standarder og fællesskaber

Læs mere her

Nye pejlemærker vedtaget i Fællesskabet for Dynamiske Data

Læs mere her

Nu får kommunerne hjælp til at finde digitale løsninger på grønne udfordringer

Læs mere her

 

Flere nyheder om Smarte Byer & Bygninger, Aktiviteter:

BLOGINDLÆG: Rejsen mod data-utopien går gennem standarder og fællesskaber

Læs mere her

Nye pejlemærker vedtaget i Fællesskabet for Dynamiske Data

Læs mere her

Nu får kommunerne hjælp til at finde digitale løsninger på grønne udfordringer

Læs mere her