Smedevirksomhed sætter gang i grøn omstilling i sort branche

Små og mellemstore virksomheder spiller en vigtig rolle i den store grønne omstilling, som både er nødvendig for miljøet og for virksomheders overlevelse på det danske og det globale marked. Det har de forstået hos smedevirksomheden CPH Steel, som arbejder på at gøre et sort fag grønnere.

Foto: Sofie Hougaard Nielsen, Gate 21.

Første gang bragt i Glostrup Miljøavis i marts 2020

Byggebranchen udgør en stor belastning for miljøet ikke bare i Danmark, men globalt set. Det skyldes både CO2-udledningen forbundet med energiforbrug og i produktion af byggematerialer. Især traditionelle materialer som beton og stål vejer tungt i CO2-regnskabet.

Der ligger derfor en stor udfordring i at gøre byggebranchen grønnere. Én af de virksomheder, der har taget den udfordring op, er smedevirksomheden CPH Steel i Glostrup, som er begyndt at arbejde målrettet med bæredygtighed og cirkulær økonomi.

 

En vej gennem bæredygtighedsjunglen

I spidsen for CPH Steel står Morten Rosenberg, som er uddannet smed fra Esbjerg Havn. Han har i et stykke tid arbejdet på at spare både CO2 og penge i virksomheden ved at sætte LED-pærer i lamperne og skifte oliefyret ud med fjernvarme.

Men de grønne ambitioner fik for alvor et skub opad, da CPH Steel ansatte Jonathan Sandström som teknisk designer. Allerede til jobsamtalen spurgte Jonathan Sandström, om han, udover sine almindelige arbejdsopgaver, kunne gøre virksomhedens arbejde med klima, bæredygtighed og grøn omstilling mere fokuseret.

“Det med bæredygtighed er lidt en jungle. På mine tidligere arbejdspladser var bæredygtighed nærmest et fremmedord.”

Jonathan Sandström, teknisk designer, CPH Steel.

Metalaffald fra smedjen. Foto: Sofie Hougaard Nielsen

”Mange mennesker tænker sikkert meget over klimaet, men ved ikke, hvor de skal tage fat,” fortsætter Jonathan Sandström.

Derfor skulle Morten Rosenberg ikke overveje det længe, da hans nye medarbejder foreslog, at CPH Steel deltog i projektet Bæredygtig Bundlinje 2.0, som hjælper små og mellemstore virksomheder med at gøre deres forretning mere bæredygtig ved at se på deres ressource- og energiforbrug.

Morten Rosenberg fremhæver også de brandingmæssige gevinster i at få en mere bæredygtig virksomhed, men understreger, at smedevirksomheden er meget opmærksom på ikke at greenwashe deres arbejde.

“Hvis vi kan være firstmovers inden for smedebranchen og blive mere grønne på nogle punkter, kan vi både vise kunderne, hvad vi gør, og tiltrække medarbejdere, som tænker i anderledes og mere kreative baner.”

Morten Rosenberg, direktør, CPH Steel.

Stor motivation hos virksomhederne

Forløbet i CPH Steel bliver organiseret af Miljø- og EnergiCentret i Høje-Taastrup. Udover smedevirksomheden vil omkring 12-14 andre virksomheder deltage i et lignende forløb. Virksomhederne får blandt andet foretaget et energitjek og kan deltage på workshops om eksempelvis affald og ressourcer.

CPH Steel skal også samarbejde med en studerende fra erhvervsakademiet Cphbusiness, der får kontorplads i virksomheden og skal lave analyser af virksomhedens muligheder for at overgå til en mere cirkulær forretningsmodel.

Dorthe Bach Egemose Agger er udviklingskonsulent hos Miljø- og EnergiCentret og hun oplever, at virksomhederne er meget engagerede i projektet.

“CPH Steel er en spændende virksomhed at arbejde med. De har selv henvendt sig og er motiverede for at være med i projektet. Selvom de er en del af en branche, hvor det måske ikke er så let at finde løsninger, er de åbne over for den helt store model med cirkulære forretningsmodeller,”

Dorthe Bach Egemose Agger, udviklingskonsulent hos Miljø- og EnergiCentret i Høje-Taastrup Kommune.

”En smedevirksomhed bruger jo ikke alle mulige forskellige materialer, som de kan skifte noget ud med noget, der bruger mindre CO2. Stål er CO2-belastende at udvinde. Så vi skal sammen finde nogle løsninger, hvor man kan genanvende materialerne i højere grad,” uddyber hun.

Erfaringer fra lignende projekter viser, at SMV’er har god gavn af et projektforløb som Bæredygtig Bundlinje 2.0, da det er langt fra alle virksomheder, der er klædt på til at omstille sig til bæredygtige forretningsmodeller.

Bæredygtig Bundlinje 2.0

Ballerup, Egedal, Gentofte, Hvidovre, Københavns og Rudersdal Kommune, Miljø- og EnergiCentret i Høje-Taastrup, Dansk Byggeri, HORESTA, Hotel- og Restaurantskolen, Wonderful Copenhagen, EnergiTjenesten, GI Contractor, Aalborg Universitet, Cphbusiness, DTU og Gate 21 er gået sammen om at hjælpe op mod 100 små og mellemstore virksomheder i Region Hovedstaden med at udvikle grønne og cirkulære forretningsmodeller.

Projektet løber fra 2019-2022 og er finansieret af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Region Hovedstaden og projektets partnere.

Læs mere om projektet her.

Flere nyheder om Cirkulær Økonomi & Ressourcer:

Logitrans vil mestre klimaregnskabet

Læs mere her

Kommunerne kan gøre meget mere for at mindske mængden af affald

Læs mere her

Projekt søger partnere: Retursystem for institutioners udtjente plastlegetøj

Læs mere her

 

Flere nyheder om Cirkulær Økonomi & Ressourcer:

Logitrans vil mestre klimaregnskabet

Læs mere her

Kommunerne kan gøre meget mere for at mindske mængden af affald

Læs mere her

Projekt søger partnere: Retursystem for institutioners udtjente plastlegetøj

Læs mere her