Styrk indsatsen mod trafikstøj – nyt inspirationskatalog klar

Trafikstøj er for alvor sat på dagsordenen som et samfundsproblem – både nationalt, regionalt og i kommunerne. Næste skridt er, at den voksende opmærksomhed på problemet udmøntes i flere konkrete initiativer og handleplaner. Derfor udkommer Silent City-initiativet med et nyt inspirationskatalog, der samler relevante værktøjer, velafprøvede løsninger og spæde innovative løsninger.

Mere viden er vejen frem i kampen mod trafikstøj. Det er formålet med det nye inspirationskatalog, der kombinerer viden med en række gode eksempler på, hvordan trafikstøjen takles i både ind- og udland. Formålet er at inspirere og styrke indsatsen mod trafikstøjen på tværs af kommuner og vejmyndigheder.

Trafikstøj kræver handling

Antallet af borgere, der plages af støj, er stigende, og der er derfor brug for flere indsatser, der kan sikre et bedre lydmiljø i bolig- og byområder. Det kræver en sammensætning af flere tiltag, hvis vi skal opnå en markant støjreducerende effekt, hvor der både arbejdes for at mindske trafikstøj med planlægning og igangsættelse af tiltag ved støjkilden eller ved de støjplagede borgere.

Mange kommuner arbejder allerede fokuseret med at reducere trafikstøjen, da det er kommunernes ansvar at bekæmpe støjen, der kommer fra de kommunale veje. Selvom staten har ansvaret, når det kommer til motorvejene, vil mange borgere i begge tilfælde søge handling fra kommunal side. De kommunale medarbejdere sidder ofte alene med opgaven, og støj og støjbekæmpelse kan være et bredt og komplekst felt.

Hvor stort er problemet med støj?

Trafikstøj er udpeget som det andet største miljøproblem for menneskers helbred i EU – kun overgået af luftforurening. I Danmark er cirka 1,3 millioner danskere generet af trafikstøj og tallet stiger.

Kilder: WHO (2018), Environmental Noise Guidelines for the European Region og European Environmental Agency (2019), Denmark Noise Fact Sheet 2018

 

Fra jordvolde til trafikreguleringer

Katalogets temaer og eksempler har til formål at inspirere kommuner, som vil styrke deres igangværende indsats mod trafikstøj igennem nye ideer og metoder, der kan supplere eksisterende initiativer. Kataloget er dog også henvendt til de kommuner, der ikke allerede arbejder fokuseret med trafikstøj og ønsker indblik i, hvor og hvordan de effektivt kan sætte ind mod trafikstøj. Temaerne spænder fra tekniske foranstaltninger over støjreducerende trafikreguleringer til formidling og borgerinddragelse – alle værktøjer, der kan tages i brug for at mindske trafikstøjen.

I kataloget finder du:

  • Viden om lovgivning
  • Forskellige typer løsninger
  • Gode råd til at komme i gang – og hvad man skal være opmærksom på

Endeligt kan du også læse om en lang række konkrete cases, hvor blandt andet Vallensbæk kommune og Rødovre Kommune står bag forskellige tiltag, der skal sænke støjen for deres borgere.

Bag kataloget

Projektet Silent City står bag inspirationskataloget. I Silent City samarbejder en række omegnskommuner i Hovedstadsregionen, vejmyndigheder, virksomheder og vidensinstitutioner om udfordringerne med trafikstøj. Sammen har de gennem en del år arbejdet aktivt med trafikstøj, og investeret i innovation og udvikling på området.

Partnerne er kommunerne Albertslund, Brøndby, Gladsaxe, Glostrup, Hvidovre, Ishøj, Køge og Vallensbæk, samt Region Hovedstaden.

Flere virksomheder og forskningsinstitutioner er knyttet til projektets initiativer. Dette gælder blandt andet Brüel & Kjær, Force Technology, DTU, Miljøskærm, MOE, NAG1, NCC og Rambøll. Der arbejdes samtidig med andre projekter på trafikstøjsområdet, som har samme eller andre samarbejdspartnere.

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

* Påkrævet felt
Du kan her anmode om at modtage Gate 21s nyhedsbreve og e-mails med relevante informationer om aktiviteter i regi af Gate21, tilbud om arrangementer mm. Vi behandler i den forbindelse personoplysninger (navn, organisation og e-mail). Formålet med behandlingen er at kunne sende e-mails og indsamle statistik. Vores behandling af personoplysninger fremgår af Privatlivspolitikken.

Ønsker du ikke længere at modtage mails fra Gate 21 kan du klikke på afmeld-linket i bunden af et hvert nyhedsbrev, du måtte modtage fra os.

Flere nyheder om Bæredygtig Mobilitet:

Debatmøde om trafikstøj: Sammen er vi stærkere

Læs mere her

Lod bilen stå og fik nye transportvaner

Læs mere her

Studerende på DTU giver input til en selvkørende fremtid

Læs mere her

 

Flere nyheder om Bæredygtig Mobilitet:

Debatmøde om trafikstøj: Sammen er vi stærkere

Læs mere her

Lod bilen stå og fik nye transportvaner

Læs mere her

Studerende på DTU giver input til en selvkørende fremtid

Læs mere her