Tang og ålegræs – det danske havs uudnyttede potentiale

Det lugter og indbyder ikke ligefrem til en dukkert, når det flyder i vandkanten langs de danske strande. Men tang er en uudnyttet ressource, som vi blandt andet kan spise, bruge til byggematerialer, emballage, medicin, foder til dyr og som brændstof. Samtidig udgør tang et stort klimapotentiale, fordi det optager og lagrer CO2. I Odsherred Kommune har de udskældte alger ovenikøbet skabt lokale virksomheder og jobs, og gennem projektet Greater Bio, arbejder kommunen nu på at udnytte tangen endnu bedre.

Tang på tallerkenen

På trods af et hav af anvendelsesmuligheder udnytter vi i dag langt fra tangens fulde potentiale. Tang og ålegræs kan blandt andet omdannes til biogas, Tang kan også bruges til emballage, medicin, foder til dyr og som brændstof. Samtidig indeholder tang mellem 10 og 100 gange så mange vitaminer og mineraler som frugt og grøntsager, og fordi algen hverken kræver landareal, gødning eller ferskvand er den ikke alene en sund men også CO2-neutral fødevare. Både tang og ålegræs optager og lagrer også CO2 og sikrer samtidig bedre biodiversitet i vores have.

 

Nye lokale virksomheder og jobs

I Odsherred har virksomheden Dansk Tang gjort algen til en forretning. Her høster og sælger de tang til Michelin-restauranter, cateringvirksomheder og private. I form af både tørret og frisk tang, tangspagetti og øl.

Uanset om det er til kosmetik, isoleringsmateriale, dyrefoder eller fødevarer vil vi være den primære leverandør. Vi vil udnytte det danske havareal endnu mere, end vi gør i dag og regner med at blive Danmarks første CO2-negative virksomhed allerede inden for et halvt år, fortæller Claus Marcussen, medejer af Dansk Tang.

Dansk Tang tilbyder også tangsafari. Sidste år var 1.500 waders-iklædte tangnysgerrige med i vandkanten, og i år forventer medejer Claus Marcussen, at antallet vil være fordoblet. Dansk Tang har eksisteret i fem år og tæller i dag syv ansatte. Det lille foretagende har netop ansat en ny kollega, som er ph.d. i tang, og har lige nu to medarbejdere i jobtræning, som medejer Claus Marcussen også håber at kunne ansætte. For at nå målet om at blive Danmarks første CO2-negative virksomhed har Dansk Tang netop investeret i en el-varebil og forventer at købe endnu én i nær fremtid.


Gate 21-medarbejdere på Tangsafari med Dansk Tang

Også i byggebranchen kan særligt ålegræs skabe nye jobs.

Der ligger et stort potentiale i at bruge ålegræs som komponent i fremtidens byggematerialer. Generelt kan bedre brug af biomassen bidrage til det danske erhvervsliv og den lokale udvikling, da der er brug for mange typer af uddannede i processen med at dyrke, høste, transportere, processere, produktudvikle, markedsføre og sælge produkter og løsninger med ålegræs, siger Claus Rolsted, Erhvervskonsulent i Odsherred Kommune

 

Flere kommuner vil nu udnytte tang bedre

Inspireret af Solrød Kommune arbejder Odsherred Kommune på at opføre et lugtfrit biogasanlæg. Anlægget skal omdanne en del af tangen fra standene til energi og jordforbedring til gavn for lokalområdet. Kommunen er samtidig partner i projektet Greater Bio. Et dansk-svensk projekt, støttet af EU-fonden Interreg Øresund-Kattegat-Skagerak og ledet af organisationen . Her undersøger en række kommuner, affaldsselskaber, virksomheder og vidensinstitutioner, hvordan biomasse som tang og ålegræs kan indsamles og anvendes til gavn for både klima, miljø og lokal udvikling. For selvom anvendelsesmulighederne for biomasserne er utallige, mangler der både viden og metoder til at udnytte ressourcerne.

Flere nyheder om Aktiviteter:

Interoperabilitet i fokus: MIMs och framtidens smarta städer

[field image size=medium]

Læs mere her

Frederiksberg Kommune søger innovative løsninger til vejovervågning

[field image size=medium]

Læs mere her

Satsningen på IoT-plattform i Ängelholm: En nyckel till digital framtid

[field image size=medium]

Læs mere her

 

Flere nyheder om Aktiviteter:

Interoperabilitet i fokus: MIMs och framtidens smarta städer

[field image size=medium]

Læs mere her

Frederiksberg Kommune søger innovative løsninger til vejovervågning

[field image size=medium]

Læs mere her

Satsningen på IoT-plattform i Ängelholm: En nyckel till digital framtid

[field image size=medium]

Læs mere her