Virksomheder kan spare masser af energi og få en bæredygtig bundlinje

af | nov 14, 2018

Foto: Sølyst – Den Kongelige Skydebane

Otte virksomheder i Gentofte Kommune har været med i et bæredygtighedsprojekt og har fået rådgivning til, hvordan de kan spare på energi og ressourcer.

Gennem det sidste år har otte lokale virksomheder været med i projektet Bæredygtig Bundlinje og fået hjælp til, hvordan de kan mindske deres energi- og ressourcespild og blive mere bæredygtige.

Projektet har især tiltrukket restaurationer og hoteller i kommunen. Én af de deltagende virksomheder er Sølyst, Den Kongelige Skydebane i Klampenborg, hvor der holdes selskaber, møder og events. Sølyst er et bevaringsværdigt landsted fra 1744, og da bygningerne er gamle, har højt til loftet og er dårligt isoleret er energiforbruget højt. Samtidig gør bygningens bevaringsværdi det svært at gennemføre energiforbedringer.

”Det har været en øjenåbner at se, at vi har mulighed for at optimere, og selve det at blive skubbet ud over kanten har fået os til at starte et projekt, som over en årrække skal gøre os så energirigtige som muligt. Og det er udfordrende, når man bor i et smukt gammelt hus, fordi vi skal tænke på æstetikken,” siger administrerende direktør på Sølyst Henrik Nielsen.

Store energibesparelser i virksomheder


I alt har 100 virksomheder i Region Hovedstaden fået hjælp til at få en grønnere profil gennem Bæredygtig Bundlinje. Projektet har vist, at virksomhederne i gennemsnit kan spare 18 procent af deres energiforbrug ved for eksempel at udskifte lys eller genanvende overskudsvarme. I de otte virksomheder i Gentofte er der i alt fundet energibesparelser svarende til 155 tons CO2 om året.

”Bæredygtig Bundlinje hænger rigtig godt sammen med vores bæredygtighedsstrategi, der har fokus på at få så mange som muligt med på vognen, og samtidig gøre det nemmere at skabe bæredygtighed i kommunen. Det har været vigtigt at have et konkret tilbud til virksomhederne, der understøtter vores vision og ønske om at udvikle og finde nye måder, hvor borgere, virksomheder og kommunen kan arbejde sammen mod mere bæredygtige løsninger,” fortæller Karen Riis-Kjølbye, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Gentofte Kommune.

Efter at have deltaget i projektet har Sølyst skiftet stort set al deres belysning til energibesparende LED-pærer, og projektet har givet Henrik Nielsen mod på mere bæredygtighed.

”Det, der tændte mig allermest var: Hvad kan vi gøre som virksomhed, som private ikke har mulighed for? Projektet har givet os en større bevidsthed om værdien af materialer og andre områder, hvor vi kan blive mere bæredygtige,” siger han.

Madspildet skal også ned


Næst efter energiforbruget står madspildet og bioaffaldet for skud. Da Sølyst holder selskaber, kan de justere indkøbene efter antallet af gæster, men Henrik Nielsen oplever stadig et unødigt spild, som han ville ønske kunne komme andre til gavn.

”I gamle dage ringede man måske op til brandstationen og sagde: ”kom og hent noget smørrebrød.” I dag er der ikke noget sted, hvor jeg kan jeg komme af med overskudsvarer med god samvittighed. Heldigvis er forbruget dalet på nogle punkter, men der er stadig meget madspild,” siger Henrik Nielsen og tænker højt:

”Kunne man have en samlecentral, hvor kvalificerede mennesker vurderede maden og ud fra dette og blandt andet Too Good To Go lavede mad til børn eller ældre? Det som ikke kan bruges kan gå videre til biogas og energi. Så begynder du at blive en grøn kommune, der kan genbruge mange af sine ting.”

Foreløbig drøfter Sølyst med Gentofte Kommune, om køkkenaffaldet kan bruges til at lave biogas i et større omfang, som også kan være til gavn for institutioner.

Læs mere om Bæredygtig Bundlinje her.

Fakta

– Hos Sølyst – Den Kongelige Skydebane er der i alt fundet energibesparelser for 17,2 tons COom året

– Hos de otte virksomheder i Gentofte Kommune er der ialt fundet energibesparelser for 155 tons CO2 om året

– Der er lavet 41 energitjek hos virksomheder i hovedstadsregionen

– Der er i gennemsnit fundet 18 procent besparelser per virksomhed

– Lægges alle energibesparelser for de 100 virksomheder sammen, er der fundet totalt 11.600 GJ, hvilket svarer til cirka 620 familiers energiforbrug årligt (kilde: bolius.dk)