Nyt autoværn skal sænke trafikstøjen i Ishøj og Vallensbæk

af | sep 21, 2017

I Gate 21’s projekt Silent City tager partnerne nu endnu et skridt for at mindske støjen fra trafikken. I denne uge bliver et helt nyt autoværn sat op i Ishøj og i de kommende uger i Vallensbæk Kommune. Det er den innovative danske virksomhed NAG1, der står bag den nye opfindelse.

Med støtte fra Markedsmodningsfonden tester Ishøj og Vallensbæk Kommune nu et helt nyt autoværn – et autoværn, som både gør vejene sikre, men som samtidig også sænker støjen fra trafikken.

NAG1 har med et unikt design ændret et standardautoværn til en lav støjskærm, der kan dæmpe en del af den støj, der udsendes primært fra vej og dæk, inden den når naboerne. For at undgå at den ”stoppede” støj ikke reflekteres tilbage til naboerne på den anden side af vejen er autoværnet perforeret og forsynet med støjabsorberende stenuldsplader. Fordelen ved at dæmpe støjen ved autoværnet er, at jo tættere på kilden støjen blokeres, jo mere effektiv er støjdæmpningen.

”I NAG1 har vi udviklet et autoværn, som udover at gøre trafikken mere sikker, også skal være med til at sænke støjen fra trafikken. Autoværnet har den fordel, at det er tæt på støjkilden, og at det er billigt at installere. Nu er vi super spændte på naboernes vurderinger af, hvor meget de oplever, at autoværnet har sænket trafikstøjen for dem,” siger Leon Samsø Pedersen, der er partner i NAG1.

Det støjdæmpende autoværn er udviklet af NAG1 i samarbejde med Rockwool, Volkmann & Rossbach og RMIG. Autoværnet har gennemgået en grundig crashtest i Italien og er nu godkendt til at opsætte langs veje i Europa.

Du kan se videoen med crashtest af autoværnet her >>

Resultater på vej fra test i Jylland

Det støjdæmpende autoværn sænker allerede støjen for borgere i Pårup vest for Silkeborg. Her har NAG1 og Vejdirektoratet opsat autoværnet på en 800 meter strækning. Den endelige rapport er på trapperne, men foreløbige resultater af støjmålinger på stedet tyder på en mærkbar reduktion af støjen ved de nærmeste naboer efter, at det støjdæmpende autoværn er opsat.

 

Flere løsninger testes i Silent City

Det støjdæmpende autoværn er en af de løsninger, som kommunerne tester i Silent City. I foråret 2016 blev en helt ny type støjskærm opsat i Vallensbæk – en støjskærm lavet af gamle vindmøllevinger og genbrugt plast. Det er virksomheden Miljøskærm, der står bag den miljørigtige støjskærm. Og siden den blev sat op har den sænket støjen for borgere med 6-7 decibel. Det betyder, at boligerne er røget ud af kategorien ’støjbelastet’, der tildeles områder, hvor vejstøjen runder de 58 decibel. Læs mere om projektet.

Siden begyndelsen har Silent City arbejdet på at skabe opmærksom omkring udfordringerne med støj fra trafikken. Vi har blandt andet udgivet en hvidbog ’Trafikstøj – et overset samfundsproblem’, som stiller skarpt på støjproblematikkerne, og går i dybden med både de sundhedsmæssige og økonomiske udfordringer. Den belyser dilemmaerne omkring moderne byer med god infrastruktur og mobilitet kontra bæredygtighed og mindre støj fra trafikken. Læs hvidbogen.

Hvidbogen blev præsenteret på en konference om trafikstøj på Christiansborg i maj 2016.

Se presseomtale af Silent City >>

OM NAG1

NAG1 indgår i et tæt partnerskab med blandt andet Volkmann & Rossbach, Europas største producent af autoværn samt Rockwool og RMIG om den endelige udvikling af det støjabsorberende autoværn.

Det støjabsorberende autoværn indeholder en “støjfælde”, hvor perforeringen af autoværnsbjælken medvirker til at støjrefleksionen fra autoværnet minimeres. Ved at perforere bjælken 30 procent kan en stor del af trafikstøjen trænge igennem denne og blive absorberet i et fastmonteret støjpanel bagved og under autoværnsbjælken.

Læs mere om NAG1 >>