Plan C Exit bød på en tidsrejse gennem Plan C's over tre år lange historie. Første stop var hos Jacob Lundgaard (tv.), der fortalte om grundtankerne bag Plan C. Jacob Lundgaard, Sif Enevold (i midten) og Niels Carsten Bluhme (th.) har været tre bærende kræfter i Plan C projektet.

 

12 engagerede mennesker fra fem kommuner deltog torsdag den 6. juni i Plan C’s sidste partnerarrangement, Plan C Exit. At 12 ud af 47 fremmødte deltagere til Plan C Exit kom fra en kommune var blot et af dagens beviser på, at det er lykkedes for Plan C at få kommunerne med i innovative samarbejder om energirenovering.

 

Kom så, kommuner

Som en del af dagen tog Plan C’s leder Sif Enevold deltagerne med på tidsrejse fra den dag for mere end tre år siden, hvor Plan C for første gang så dagens lys og frem til i dag, hvor projektet takker af for denne gang.

 

Første stop på rejsen var hos Gate 21’s tidligere direktør Jacob Lundgaard, der blandt andet fortalte om den ansøgning til Region Hovedstaden, der blev startskuddet til Plan C. Og som viste, at tiden var moden til at få kommunerne med ind i kampen.

 

”Da vi præsenterede ideen bag Plan C for Region Hovedstaden og spurgte, om de var interesseret i at støtte projektet, svarede de, at hvis vi kunne få kommunerne med i et innovationsprojekt, så kunne vi regne med dem,” fortæller Jacob Lundgaard og uddyber:

 

”Private virksomheder og forskningsinstitutioner samarbejdede allerede om at udvikle nye produkter til eksempelvis energirenovering. Men det var stadig meget svært, af få kommunerne med på projekterne.”

 

Ny model gør det muligt

Det billede bekræfter Michael Alstrøm, der fortalte de rejsende i Plan C’s historie om den model for udbudsfri OPI (offentlig-privat innovation), som Plan C har udviklet i samarbejde med advokatfirmaet Rønne & Lundgren.

 

”Kommunerne har været tilbageholdende med at starte udviklingsprojekter med private aktører, fordi de tror, at de ikke kan fortsætte samarbejdet med de virksomheder, der har udviklet løsningerne, når projektet skal udbydes, fordi virksomhederne her vil blive erklæret inhabile,” fortæller Michael Alstrøm og fortsætter:

 

”I OPI-modellen har vi arbejdet med de undtagelser i udbuds- og statsstøttereglerne, der gør det muligt for aktørerne at samarbejde om at udvikle projekter, der ikke behøver at blive sendt i udbud. Modellen betyder, at det bedre kan betale sig for kommunerne at starte OPI-projekter, fordi de bedre kan få gavn af projekternes løsninger og erfaringer.”

 

Ny praksis

På flere af rejsens stop var det kommunerne, der fortalte om Plan C-projekterne. Blandt andet fortalte Charlotte Schunk fra Albertslund Kommune om udviklingen af en ny klimaskæm til Hyldespjældet i Albertslund. Og Signe Bang Korsnes fra Københavns Ejendomme fortalte om Camp IB37, der resulterede i et idékatalog til, hvordan kommunen kan gennemføre en bæredygtig renovering af kontorejendommen Islands Brygge 37.

 

”Samarbejdet med Plan C har hjulpet os til at øge samarbejdet mellem forvaltningerne og til at få skabt en ny praksis for helhedsorienteret energirenovering i Københavns Kommune,” slutter Signe Bang Korsnes.

 

Opgaven fortsætter

”Selvom Plan C formelt slutter nu, så stopper arbejdet ikke her. Det er nu, at de produkter, der er skabt i Plan C skal ud og leve. Her har alle vi, der har deltaget i udviklingen af Plan C’s produkter, et ansvar for at udbrede den viden, vi har akkumuleret, pleje det netværk, vi har skabt og holde innovationen i gang.”

 

Således lød ordene fra projektleder i Plan C, Per Boesgaard, før dagen sluttede med reception for Plan C’s nye produktkatalog.

 

Sagt om Plan C:

”Grundtanken bag Plan C er, at innovation og nye løsninger på samfundets udfordringer opstår i triple-helix samarbejder mellem kommuner, private virksomheder og forskningsinstitutioner. Plan C har vist, at kommunerne kan være ’drivere’ i udviklingen af de løsninger, der skal til i forhold til at klare den globale konkurrence og de klimaudfordringer, som Danmark står over for."

Niels Carsten Bluhme, initiativtager til Plan C og formand for styregruppen