Godt 150 mennesker var mødt op for at deltage i AI’s nytårskur, der i år bød på appetitvækkere af både faglig og kulinarisk art. Mens kokken Jens Vestergaard Jensen fra restauranten Mêlée forkælede gæsterne med små lækre retter, gav Plan C skarpe oplæg om otte af de projekter om energirenovering, som Plan C har udviklet over de seneste tre år.


AI´s nytårskur bød på kulinariske og faglige appetitvækkere – her i form af Plan C´s katalog om Plan C´s produkter til energirenovering.

360 graders energirenovering
”At samtænke bygningens brugere og driften, så de rigtige løsninger bliver valgt fra starten.”
”Løsninger der giver en bygning merværdi, og som ikke går på kompromis med komforten.”
Således lød nogle af svarene, da projektleder fra Plan C, Per Boesgaard, indledte sit oplæg om Plan C´s arbejde med energirenovering til AI´s nytårskur ved at spørge gæsterne om, hvad energirenovering er for dem.
Fælles for gæsternes svar og Per Boesgaards oplæg var budskabet om, at man skal tænke hele vejen rundt om bygningen, når man energirenoverer, og at man skal tænke i hele bygningens levetid fra første idé til bygningen er i drift.
Den tilgang til energirenovering deler partner i AI Tomas Snog, der samarbejder med Plan C om blandt andet projekterne Totalværdimodellen og Forsøg med Lavtryksventilation:
”Når vi taler energirenovering, er vi gået fra kun at tale om energiforbrug og kilowatt timer til at tale om bæredygtighed – altså en mere helhedsorienteret tilgang til at renovere. Sammen med Plan C har vi udviklet nogle værktøjer og fået en viden om, hvordan man kan tænke i helheder, når man energirenoverer. Denne viden har vi både en interesse og en forpligtelse til at formidle videre til vores medarbejdere og samarbejdspartnere, og det er derfor, vi har inviteret Plan C til at komme og fortælle om deres projekter i dag,” fortæller han.


Plan C´s projektleder Per Boesgaard og nytårskurens gæster var enige om, at vellykket energirenovering kræver, at man tænker hele vejen rundt om bygningen fra start.

Appetitvækkere om energirenovering
Efter Per Boesgaards introduktion til energirenovering kunne nytårskursgæsterne høre korte oplæg af cirka et kvarters varighed om Plan C’s projekter:

• Totalværdimodellen
• Udbudsfri OPI
• Forsøgsprojekt med klimaskærm
• Forsøgsprojekt med dagslysstyret LED-belysning
• Forsøgsprojekt med lavtryksventilation
• CTS-guide
• Visualisering af energiforbrug

Plan C har samlet de otte præsentationer i et roadshow, fordi Plan C snart slutter, og tiden nu er kommet til at fortælle om de erfaringer og produkter, som Plan C har udviklet over de seneste tre år. Plan C har bevidst valgt at projekterne skal præsenteres som korte mundtlige oplæg, og den form bifalder Tomas Snog fra AI, der selv holdt oplægget om Totalværdimodellen:
”De mundtlige oplæg er en god og intim måde at fortælle om projekterne på i forhold til, hvis de for eksempel kun blev præsenteret via en hjemmeside. De mundtlige oplæg giver folk mulighed for at stille spørgsmål og få kontakt til de mennesker, der har erfaring med emnet.”
På spørgsmålet om man ikke risikerer, at det bliver lidt overfladisk, når man præsenterer projekter om et kompleks emne som energirenovering i korte oplæg, svarer han:
”Jeg tror på, at det er en god idé at præsentere et lidt nørdet stof som energirenovering på en unørdet måde. Det handler om at destillere kernen af den viden, vi har fået og præsentere vores budskaber klart og præcist på en uhøjtidelig måde. Og så skal vi selvfølgelig give folk alle muligheder for at gå yderligere i dybden med emnet og rådgive dem i forhold til, hvordan de selv kan komme i gang med at bruge de værktøjer, vi præsenterer dem for.”

Et par enkelte adspurgte gæster til nytårskuren ville gerne have haft, at oplæggene var længere og mere dybdegående. Men langt de fleste kunne godt lide den korte form.
”De korte oplæg fungerer rigtig fint som en appetitvækker til emnet, hvor man kan finde ud af, om det er noget man interesserer sig for og kan bruge i sit daglige arbejde,” siger Jesper Henriksson, der er arkitekt og ansat som projektleder i boligforeningen 3B.

 

Totalværdi i top
Tomas Snog fortæller, at dagens 8 projekter blot er nogle af vejene til vellykket energirenovering. Og Per Boesgaard supplerer:
”I Plan C har vi ikke alle løsningerne, men vi har udviklet nogle modeller og værktøjer, der kan inspirere til nye løsninger og nye måder at samarbejde på og bane vejen for et nyt ’mindset’, når vi arbejder med energirenovering.”
Og interessen for at høre om Plan C’s bud på nye løsninger var stor. Samtlige af de otte oplæg var godt besøgt. Blandt de adspurgte gæster var det dog særligt oplægget om Totalværdimodellen, der et et online værktøj til, hvordan man kan arbejde helhedsorienteret med energirenovering, der vakte gæsternes interesse.

”I Høje Tåstrup Kommune står vi lige nu over for at skulle renovere seks daginstitutioner, og der ville det være oplagt at forsøge at anvende Totalværdimodellen,” fortæller Per Fynboe, der er ansat som bygherrerådgiver i Høje Tåstrup Kommune.

Per Fynboe fortæller, at han flere gange har forsøgt at introducere ideen om at tænke kommunens renoveringer mere helhedsorienteret, men han har hidtil manglet konkrete projekter, han kunne referere til.
”Nytårskuren i dag har været utrolig interessant, fordi de faglige indslag om energirenovering rammer lige ned i de projekter, vi arbejder med for tiden. Særligt oplæggene omkring Totalværdimodellen og lavtryksventilation har givet mig inspiration, jeg kan tage med hjem og dele med mine kollegaer i kommunen.”


Rotunden med præsentationer af Plam C´s produkter til energirenovering er en del af Plan C´s roadshow.

Plan C’s roadshow kører frem til april 2013.
Er din organisation interesseret i at få besøg af Plan C’s roadshow kan du kontakte Signe Poulsen fra Plan C, signe.poulsen@gate21.dk

Udover oplæggene om de otte Plan C-produkter består roadshowet af en rotunde med tekst og billeder af produkter samt et katalog, hvor Plan C har samlet alle de produkter, modeller og værktøjer, som Plan C har udviklet de seneste tre år.

Af Maj Marie Carlsen