“Bedre indeklima med mindre energiforbrug er muligt” – så klart var budskabet fra Teknologisk Instituts Peter Poulsen på Plan C’s vidensværksted “Styring af adfærd, og adfærd, der styrer” mandag den 14. november.


Og der lå målbare resultater bag ordene, fandt deltagerne på vidensværkstedet ud af. Helt konkret delte Plan C-pertnerne Teknologisk Institut og Københavns kommunen ud af deres erfaringer med at reducere kommunens energiforbrug gennem undervisning af over 700 af kommunens ansatte med energiansvar. Resultatet er energibesparelser for millioner af kroner – og samtidig forbedring af indeklimaet.


23 grader er ikke helligt
Før man kan reducere energiforbruget, må man forstå, hvor og hvornår vi bruger energien – og hvorfor, forklarer Peter Poulsen:


“Alt energiforbrug i bygninger skyldes vores krav til indeklima. Varme, lys og luft skal være på bestemte niveauer, for at vi føler os tilpas – niveauer, der er defineret i tekniske standarder på området. Men det betyder ikke, at der SKAL være præcis 23 grader i alle rum hele dagen. Vi kan nemlig sagtens rumme temperatursvingninger i løbet af dagen og gennemgangsrum, der er køligere end kontorer eller klasselokaler.


CTS er fremtiden
Det betyder, at varmeapparater, klimaanlæg og ventilationssystemer ikke behøver at køre på fuld gas hele tiden, men kan indstilles til kun at sætte i gang, når indeklimaet ikke ligger inden for de acceptable grænser. Og her kommer CTS, central tilstandsstyring, til sin ret, fortæller Peter Poulsen. CTS styrer fra centralt hold varme, ventilation og lys med software programmeret til den enkelte bygning. Ofte kan en simpel omprogrammering af systemet medføre store og hurtige besparelser.


Vidensværkstedets deltagere blev præsenteret for en række konkrete eksempler på energiforbedringer i bl.a. børnehaver og kontorbygninger, og Peter Poulsen fortalte om de 24 energiparametre kursusdeltagerne lærer at skrue på. Det er enkelt og ligetil, og det virker for alle, også i gamle bygninger uden nyere teknik installeret, beretter Peter Poulsen:


“Selv hvis bygningen ikke har et centralt styringssystem, kan den enkelte servicemedarbejder med vores værktøjer opnå besparelser på 20 %, bare ved at skrue på knapper.”


Læs mere om kurset på Teknologisk Institut her


Læs mere om projektet “Energirigtig Drift” her


Arrangementet er det første i en række af Plan C vidensværksteder. Kommende vidensværksteder vil handle om bl.a. energirigtig ventilation og udbudsregler i byggebranchen. Hold dig orienteret på hjemmesiden og i Plan C´s nyhedsbrev.