Bygningsintegrerede solceller
Formålet med projekterne Low Cost Active House BIPV og PV Active Roofs and Facades er at udvikle nye innovative modeller, der muliggør en øget integration af solceller i bygningen. Projekterne ser på helheden omkring byggeprojekter og medtænker både bygningsejerens behov for æstetisk skønne bygninger, rentabelt byggeri, drift og energibesparelser, såvel som samfundsmæssige behov i forhold til fremtidens energisystem.
Som en del af projekterne tilbydes bygningsejere finansiel støtte på 8 % af den samlede anlægssum til opsætning af solceller. Dertil kommer støtte i form af 60 % til udarbejdelse af skitseprojekter, samt mulighed for måling af anlæggets løbende performance i 2 år efter tilslutning.
Konference: Solceller – en del af fremtidens energisystem
Den 26. september 2017 slog projekterne PV Active Roofs and Facades, Low Cost Active House BIPV og BIPV Quality Cities sig sammen og stod bag en konference med formålet at forny debatten om solceller.
Som et resultat af projekterne og i anledning af konferencen blev der offentliggjort to nye analyser fra henholdsvis Aalborg Universitet og potentiale for solceller i fremtidens energisystem, og en af DAMVAD Analytics, der kortlagde eksport- og vækstpotentialet for danske solcelleløsninger.
PV Active Roofs and Facades
Projektet PV Active Roofs and Facades er målrettet den almene boligsektor og har til formål at udbrede effektive rentable bygningsintegrerede solcelleløsninger, i form af enten bygningsintegrerede PV-moduler i tagløsninger eller som en del af generelle renoveringsprojekter og nybyggeri.
Projektets målsætning er, at der installeres i alt 2,6 mwp BIPV-løsninger hos almene boligforeninger. Herigennem vil projektet bidrage til udvikling og afprøvning af nye løsninger, samt udvikling af gode business cases, der kan bidrage til at udbrede viden om potentialet for opsætning af solceller i den almene sektor.
På baggrund af erfaringer fra projektet udpeges en række anbefalinger til solcellestrømmens rolle i det samlede energisystem i Danmark, samt hvordan lovgivningen fremadrettet kan understøtte en bæredygtig udvikling på området. Dette arbejde inddrager også erfaringer fra projektet Low Cost Active House BIPV.
Low Cost Active House
Projektet er målrettet professionelle bygherrer og har til formål at fremme udbredelsen af BIPV-løsninger i boligejendomme og offentligt byggeri. Det vil projektpartnerskabet gøre ved at udvikle arkitektonisk tilpassede og omkostningseffektive løsninger, som helt eller delvist erstatter traditionelle tag- og facadematerialer, og som er en integreret del af et samlet koncept for fremtidens Aktiv Hus byggeri.
Løsningerne demonstreres på større nybyggerier og renoveringer i både boligselskaber, virksomheder og kommuner. Der vil være fokus på energibesparelser og dokumenteret ydeevne i henhold til de internationale Active House specifikationer.
På baggrund af erfaringer fra projektet udpeges en række anbefalinger til solcellestrømmens rolle i det samlede energisystem i Danmark, samt hvordan lovgivningen fremadrettet kan understøtte en bæredygtig udvikling på området. Dette arbejde inddrager også erfaringer fra projektet PV Active Roofs and Facades.
FAKTA: PV Active House and Facades
Partnere
Gate 21, Cenergia, Solar City Denmark, Foreningen af Bæredygtige Byer og Bygninger, Energimidt Infrastruktur A/S, Teknologisk Institut, Aalborg Universitet, Kuben Management og Solarplan.
Finansiering
Den samlede projektsum er på 35 mio. kr. Projektet støttes af ForskVE med 5,5 mio. kr.
Varighed
September 2014 – september 2017
Projektleder
Gate 21 er projektejer og ansvarlig for den overordnede koordination af projektet. Cenergia er projektleder og projektets tekniske koordinator.
Mere information
FAKTA: Low Cost Active House
Partnere
Aalborg Universitet, Cenergia, Kuben Management A/S, EnergiMidt A/S, Foreningen af Bæredygtige Byer og Bygninger, Teknologisk Institut, Solarplan og Solar City Denmark.
Finansiering
Den samlede projektsum er på 35 mio. kr. Projektet støttes af ForskVE med 6 mio. kr.
Varighed
April 2015 – marts 2018
Projektleder
Gate 21 er projektejer og ansvarlig for den overordnede koordination af projektet. Cenergia er projektleder og projektets tekniske koordinator.