Klar til Smart Vækst

Klar til Smart Vækst

Klar til Smart Vækst har over to år, 2016-2018, tilbudt kompetenceforløb inden for Smart City til projektets 23 kommuner. Og evalueringen, som Aalborg Universitet har stået bag, viser, at 91 procent af deltagerne vurderer, at de har fået nye kompetencer inden for Smart City-området.

 

Et værdifuldt netværk

Smart City-løsninger kan være med til at udvikle bæredygtige, grønne byer. Men for at løsningerne rigtig skal skabe værdi for byen og borgerne, kræver det ofte en større forståelse af de muligheder, som er inden for Smart City-området. I projektet ’Klar til Smart Vækst’ satte vi derfor fokus på den konkrete udvikling af Smart City-løsninger i de deltagende kommuner. Vi kiggede på løsningerne og udviklingen fra deres perspektiv og behov. Mange kommuner sidder i dag med de samme udfordringer, derfor var det vores mål at skabe samarbejde på tværs af flere kommuner, så kommunerne kunne lære af hinandens erfaringer, og den enkelte kommune forhåbentligt kunne spare ressourcer på udviklingen af smarte løsninger.

“Det som i høj grad har skabt værdi for mig og for Høje-Taastrup Kommune, er det netværk, som jeg fik adgang til gennem forløbet. Det har været utrolig værdifuldt at lære af de andres erfaringer – både i forhold til, hvad der har fungeret godt og hvad der har fungeret mindre godt,” fortæller Morten Koed Rasmussen, klimamedarbejder i Høje-Taastrup Kommune og fortsætter:

”Det betyder, at vi bedre har kunnet vælge den rigtige vej for vores kommune. Derudover har vi fået en værktøjskasse til at arbejde med en Smart City-strategi, som helt sikkert giver nogle byggeklodser at starte på og nogle overvejelser i forhold til, om vi som kommune overhovedet skal have en Smart City-strategi.”

Og vidensudvekslingen stopper ikke selvom projektet er slut. Den fortsætter blandt andet i et nyt projekt SAnD, hvor kommuner får mulighed for at få hands-on erfaring med smalbåndsteknologier og sensorbaserede løsninger i et sandkassemiljø.

 

Den smarte værktøjskasse

Klar til Smart Vækst har udviklet forskellige værktøjer til kommunerne i deres arbejde med Smart City. Udover en værktøjskasse for at udvikle en Smart City-strategi, der er udviklet sammen med virksomheden Implement, er der eksempelvis også blevet udviklet en guide, der både forklarer, hvad smalbånd er, og hvordan en dansk kommune kan udnytte potentialerne i den nye teknologi.

 

Kompetencer i udvikling

”Vi er super glade for at have kunnet tilbyde et kompetenceforløb til 23 interesserede og dybt engagerede kommuner. Vores mål var at klæde kommunerne på til at kunne beslutte eller påtage sig egne implementeringsprojekter, og det er fantastisk at se, hvor langt alle er nået her to år efter. Det har kun givet os blod på tanden efter at arbejde endnu mere med kompetenceudvikling,” fortæller Maja Yhde, seniorprojektleder i Gate 21 og ansvarlig for Klar til Smart Vækst.

Der har været stor efterspørgsel på at udvikling af Smart City kompetencer fra flere sider – det er en af grundene til, at vi i Gate 21 nu driver The Academy for Smarter Communities, TASC, som arbejder med kompetenceudvikling på et internationalt niveau. Find TASC og læs mere om det her.

Derudover er vi også med til at drive Smart City Cluster Denmark – et innovationsnetværk for digitalisering i bæredygtige byer og samfund. Netværket tilbyder blandt andet kompetenceudvikling til små og mellemstore virksomheder. Du kan læse mere om netværket her.

 

4 kompetenceforløb

I Klar til Smart Vækst gennemførte vi fire kompetenceforløb inden for helt centrale Smart City-områder med fokus på konkrete udfordringer, som kommunerne i projektet stod overfor:

  1. Kommunestrategier for den smarte by og landsby
  2. Den smarte vej
  3. Det intelligente gadelys
  4. Smarte affaldsløsninger til den ressourcebevidste by

Du kan læse mere om de enkelte spor i menuen til venstre.

Formålet med projektet var at opbygge kommunernes kompetencer inden for ovenstående områder ved blandt andet at inddrage den nyeste viden fra universiteter og virksomheder.

FAKTA
Deltagende kommuner
Kommunerne Albertslund, Allerød, Bornholm, Brøndby, Egedal, Fredensborg, Frederiksberg, Furesø, Gladsaxe, Gentofte, Guldborgsund, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Kalundborg, Næstved, Odsherred, Roskilde, Rudersdal, Slagelse, Sorø og Vordingborg

Partnere
DTU, Aalborg Universitet og Gate 21, dertil er der indgået samarbejdsaftaler med Københavns Kommune (Open Data DK) og KL (Smart City Forum).

Finansiering
Samlet budget: ca. 3,8 millioner kroner.

Bevilling af Vækstforum Hovedstaden: ca. 2 millioner kroner.

Varighed
Januar 2017 – december 2018

Projektleder
Gate 21

Mere information
Maja Yhde, maja.yhde@gate21.dk, projektleder Smart City, Gate 21

Klar til Smart Vækst er støttet af: