Ny regeringsstrategi for cirkulær økonomi

af | sep 12, 2018

Så kom den længe ventede strategi for cirkulær økonomi fra regeringen, der følger op på Advisory Boardets anbefalinger fra juni sidste år.

Regeringens nye strategi for cirkulær økonomi fokuserer på følgende områder:

1) virksomheder – med særligt fokus på små og mellemstore virksomheder
2) data og digitalisering
3) design og produktpolitikken
4) forbrugsmønstre med særligt fokus på offentlig efterspørgsel
5) affald og genanvendte råvarer
6) bygninger og biomasse – herunder også madspild

I Gate 21 er vi allerede i fuld gang med en række projekter og indsatser, hvor vi arbejder målrettet sammen med partnerne om at accelerere den cirkulære omstilling eksempelvis i det nye projekt Partnerskab for Cirkulære Kommuner og Bæredygtig Bundlinje-indsatserne. Begge indsatser taler godt ind i regeringens strategi for cirkulær økonomi.

 

GATE 21’S PROJEKTER OG AKTIVITETER

Bæredygtig Bundlinje
Bæredygtig Bundlinje-indsatserne har fokus på at hjælpe små og mellemstore virksomheder i gang med cirkulær forretningsudvikling i samarbejde med 11 kommuner og erhvervscentre, AAU og DTU i Region Hovedstaden og otte lokale partnere på Bornholm.

Én af virksomhederne i Bæredygtig Bundlinje er chokoladefabrikken, Sv. Michelsen i Hvidovre Kommune, der i projektet har arbejdet på at miljøoptimere emballagen samt genbrug og tilbagetagning af emballager.

 

Læs mere om Bæredygtig Bundlinje og Bæredygtig Bundlinje Bornholm

Partnerskab for Cirkulære Kommuner
Det nye projekt Partnerskab for Cirkulære Kommuner har til formål at udvikle og demonstrere kommunernes rolle i den cirkulære økonomi inden for udvalgte temaer, som for eksempel indkøb, byggeri, genanvendelse og genbrug i kommunalt forankrede cases og partnerskaber.

I projektet deltager RUC, Concito, seks kommuner, tre affaldsselskaber og 15 følgekommuner. Projektet er støttet af Region Hovedstaden.

Fik du set?

Vi har tidligere interviewet Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet og regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi, om, hvorfor netop kommuner bør arbejde med cirkulær økonomi.

 

Kommunernes rolle er underprioriteret

Michael Søgaard fra AAU og partner i Bæredygtig Bundlinje har udgivet et blogindlæg om regeringens strategi for cirkulær kommuner.

Læs blogindlægget her

STORT POTENTIALE I CIRKULÆR ØKONOMI

I følge Ellen MacArthur-fonden vil en omstilling til cirkulær økonomi inden for fem sektorer i Danmark betyde op til 13.000 ekstra jobs, et reduceret CO2-fodaftryk på tre til syv procent og et reduceret ressourceforbrug på op til 50 procent frem mod 2035.