“Trængslen på indfaldsvejene kan på lang sigt ikke forhindres ved at udbygge vejene. Dertil er urbaniseringen for kraftig. Der må altså findes nye metoder og løsninger til at sikre fremkommelighed i og omkring byerne,” fortalte Niels Buus Kristensen fra DTU Transport, med henvisning til Trængselskommissionens kommende arbejde.


Dermed var rammerne sat for at præsentere en række af de initiativer, der fremover skal få bilflåden til at glide lettere og mere grønt, som kan øge kapaciteten i den kollektive trafik, og som kan skabe en mere bæredygtig transportadfærd hos borgere og pendlere.


Anna Thorman fra Formel M gav, sammen Århus Kommune og virksomheden Clear Drive, eksempler på hvordan projektet arbejder med smarte transportløsninger ved brug af grønne delebiler og grønne mobilitetsnetværk for virksomheder:

“Vi håber, at vi med konferencen har inspireret endnu flere virksomheder og myndigheder til at samarbejde om at forbedre tilgængeligheden lokalt, for det er en ren win win situation. Løsningerne udvikles bedst lokalt.


Vi håber, virksomhedernes CSR, HR eller Facility Management-ansvarlige får øjnene op for potentialerne, og understøtter med incitamenter, som fx Willem de Jager har demonstreret i dag.”

“Konference i dag har vist, at det er på tide, at vi sætter den rejsende i centrum og ser på, hvad den rejsendes behov er. Lad os give medarbejdere og borgere mulighed for at vælge den grønne transportløsning, frem for at belønne kørsel i egen bil,” siger Anna Thorman fra Formel M.  (Foto: Gate 21)


Formel M havde inviteret hollandske Willem de Jager fra Telewerkforums “B50 smart work – smart travel”. Willem de Jager, tidligere direktør i Rabobank, står i spidsen for et OPI- initiativ, hvor 1000 hollandske virksomheder i Hollands 16 regioner er gået sammen om at mindske trængslen på vejene ved brug af metoder som: økonomisk belønning til pendlere, der kører uden for myldretiden, organiseret samkørsel, erhvervskort, internetkonferencer og hjemmearbejdspladser.


Konferencen blev afsluttet med en række politiske indspil til trængselskommissionen.

Af Signe Munch-Pedersen