Fredag den 15. november kulminerede tre års klimaarbejde for de 119 Carbon 20-virksomheder, der siden 2010 har arbejdet for at reducere deres CO2-udledning med minimum 20 procent.
Syv virksomheder var nomineret til at vinde prisen,  som den Carbon 20-virksomhed, der har gennemført den største procentvise CO2-besparelse og det mest innovative tiltag.

Studie 10 – Innovation i madlavningen
Prisen som ”Mest innovative tiltag” gik til kantinevirksomheden Studie 10.
Omlægning af madproduktionen har genereret en CO2-reduktion på 26 ton CO2 og en reduktion af køkkenets madspild på 57 %.

”Det har været en spændende og lærerig proces at deltage i Carbon 20. Vi er meget stolte af prisen som den mest innovative virksomhed i projektet. Fremadrettet vil vi gøre mere ud af at minimere energiforbruget knyttet til menuplanen, inventaret og ikke mindst vores køkkenrutiner, ” udtaler Flemming Poulsen, administrerende direktør i Studie 10.

Juryens begrundelse for valg af Studie 10
”Studie 10 formår at strække råvarerne længere. Studie 10 har desuden brugt den opnåede økonomiske besparelse til at øge andelen af økologiske fødevarer. Økologiske fødevarer reducerer madens samlede miljøpåvirkninger og fremmer dyrevelfærd.

Studie 10’s arbejde retter sig også mod sundhedsfremme. Studie 10 har fokuseret på at anvende flere grove grøntsager i retterne, og har på den måde formået at ændre kundernes madvaner i en sundere retning.

Juryen lægger vægt på, at der ligger et stort læringsperspektiv i projektet, som kan føres videre til andre kantiner og køkkener rundt om i Danmark,” fortalte Albertslund Kommunes borgmester Steen Christiansen ved prisoverrækkelsen.

Læs mere om Studie 10s deltagelse i Carbon 20

Interxion – Naturlig køling som vejen til CO2-besparelser
Prisen for ”Største CO2-besparelse” gik til Interxion. Interxions samlede arbejde med serverdrift har givet en besparelse på 40 % og 2150 ton CO2.

”Vi håber, at vores Carbon 20 Award kan være med til at sætte fokus på energiforbrug knyttet til lagring af data. Interxion har arbejdet med energioptimering i mere end 10 år, og området er i konstant udvikling.  I Danmark står vi overfor at skulle implementere en helt ny køleløsning med boring i et lukket system til koldt grundvand – bl.a. takket været et godt samarbejde med Ballerup Kommune” udtaler direktør Peder Bank.

Juryens for valg af Interxion
”Interxion vinder, fordi de arbejder seriøst med at øge energieffektiviteten, og fordi de arbejder, ligesom Studie 10, med at finde løsninger, der er knyttet til deres kerneydelse. Der ligger samtidig en stor, global udfordring i, at der bliver flere servere og serverparker med et enormt strømforbrug, som genererer et stort CO2-udslip. Interxions løsninger taler ind i denne problemstilling, og løsningerne har et potentiale for udbredelse til de utallige servere, der står rundt i verden,” fortalte Albertslund Kommunes borgmester Steen Christiansen ved prisoverrækkelsen.

Læs mere om Interxions deltagelse i Carbon 20 

Præmier
Vinderne kan kvit og frit låne en el-bil af mærket Renault Kangoo ZE i en måned. E.ON leverer gratis adgang deres ladestandere. Elbilerne overrækkes til Interxion og Studie 10 onsdag den 27. november 2013