Processmodel for energirigtig drift. Klik på billedet for at se større udgave. (Billede: Stine Arensbach /Københavns Ejendomme)


“Intet har en kortere tilbagebetalingstid end viden. Intet. Giv din medarbejder en kursusdag til 1.000 kroner og han eller hun vil gå direkte hjem og spare dig for 5.000 eller 50.000 kr., lyder det fra Henrik Christoffersen,der er proces- og innovationskonsulent på “energirigtig drift”-projektet hos Plan C-partneren Københavns Kommune. Han fortalte om projektet på Plan C’s vidensværksted “Styring af adfærd, og adfærd, der styrer”, d. 14. november. Og hvis du vil spare energi, skal fokus netop være på mennesker og deres adfærd, mener han.


“Du skal altid sætte mennesket i midten, når der skal ændres energivaner. Tekniske anlæg til energistyring skal designes til mennesker, ikke til bygninger. Vi har designet vores et-dags kursus “Energirigtig Drift”, så en pædagog kan gå hjem og ændre energiforbruget i børnehaven, så snart hun kommer hjem. Det er enkle ting, der skal til, men med stor effekt på forbruget,” forklarede han


Væk teknikernes faglige stolthed
Kurset virker, fordi det vækker den enkelte medarbejderes lyst og evne til at gøre en forskel, mener Henrik Christoffersen – ikke fordi de vinder en biograftur. Stolthed er incitamentet.


“Hvis vi kan vække teknikernes faglige stolthed og bringe deres kompetencer og drive i spil, så er vi nået langt. Hvis de tager ejerskab til energispareprocessen, åbner de for en kreativitet og en effektivitet, vi aldrig ville kunne opnå ellers. Vi havde en tekniker, der selv fandt på, at han ville undervise eleverne på sin skole i energirigtighed. Nu har de sparet 15 % på energiregningen, fordi han var på kursus. Og der var en kirkegårdsmedarbejder, der sparede 5.000 bare ved at gå hjem og slukke for et ventilationssystem i et rygerrum, der aldrig blev brugt.”


Menneske og bygning skal passe sammen
Københavns Kommune har nu haft 700 ansatte med energiansvar gennem kurset, og samspillet mellem menneske, viden og teknik står stadig som det afgørende, forklarer Henrik Christoffersen:


“Vi arbejder på at parre de rigtige mennesker med de rigtige bygninger: Hvem har hvilken viden – og hvilken bygning må han passe? Vi har CTS-systemer, der ikke bliver passet rigtigt, fordi folkene ikke har den fornødne viden. Og så har vi folk, der ikke kan bruge deres indsigt og kompetencer, fordi systemet eller bygningerne ikke kan følge med teknisk. Der er det jo helt afgørende, at vi finder ud af, hvor der skal investeres i bygninger og teknik, og hvor der skal investeres i mennesker.”


Stjæl vores erfaringer – det virker
Københavns Kommune har lavet en netværkstjeneste, hvor engagerede energiansvarlige fra skoler, børnehaver, idrætsanlæg og kontorbygninger deler ud af konkrete råd og tips til energirigtig drift til interesserede kolleger. Ydermere lancerer Kommunen den 16. december en enkelt og anvendelsesorienteret Energiguide, som Henrik Christoffersen håber vil blive brugt flittigt af andre kommuner:


“Vi har brugt 3,5 millioner på projektet, og succesen bliver for os bare større og større. Så til alle andre kommuner: Kom og stjæl løs af vores erfaringer og resultater. Det virker, det lover jeg. “Læs mere om kurset på Teknologisk Institut her


Arrangementet er det første i en række af Plan C vidensværksteder. Kommende vidensværksteder vil handle om bl.a. energirigtig ventilation og udbudsregler i byggebranchen. Hold dig orienteret på hjemmesiden og i Plan C´s nyhedsbrev.