”Det skal dælondyleme være så spejlblankt for, at jeg ikke vil køre. Ellers cykler jeg. Jeg nyder at være udenfor. Jeg er en del af omgivelserne – og sidder ikke bare inde i en blikkasse. Jeg følges ofte med de samme fire-fem cykelryttere om morgenen. Jeg tager dem ved hvert eneste kryds. Nogle morgener taler vi lidt sammen, og de har flere gange spurgt, om de må lægge på hjul,” fortæller Cea Munter fra Herlev Hospital med et smil. 
 
Af Signe Munch-Pedersen.
 
Når inkarnerede bilister får lov til at afprøve en elcykel, så får de lyst til at fortsætte med at cykle til arbejde. Det viser de første resultater fra Gate 21-kampagnen ”Test en Elcykel”, som ansatte og borgere fra otte kommuner og otte hospitaler deltager i.  
 
I kampagnen har 235 bilpendlere fra hovedstadsregionen og Odense foreløbigt testet en elcykel i tre måneder.  Af dem fortæller otte ud af 10 deltagere, at de fremover vil cykle mere, end de gjorde, inden de lånte en elcykel. Hver tiende bilist har efter prøveperioden valgt at købe deres egen elcykel. 
 
Sundere hverdag på elcykel
Muligheden for at teste, om turen til og fra arbejde kan bruges til at få daglig motion og frisk luft, er blandt hovedårsagerne til, at knap 2000 personer foreløbig har søgt om at teste en elcykel.  Og det er faktisk lykkedes testpersonerne at komme i bedre form på tre måneder. De foreløbige resultater viser, at deltagerne føler sig i langt bedre fysisk form efter, at de har cyklet på elcyklen. 
 
Kir fra Høje-Taastrup har solgt bilen
50-årige Kir Richter fra Høje-Taastrup er blandt de bilister, der fra april til juni måned har testet en elcykel. Hun har nu solgt den ene af familiens to biler og cykler seks kilometer til arbejde på elcykel.   
 
”Jeg er simpelthen blevet så glad for den cykel, og føler mig helt lykkelig over at kunne cykle. Mange siger, at en elcykel er snyd, og at den ikke giver motion, men det passer ikke. Jeg kan mærke det både i mit hjerte og i mine ben,” fortæller Kir Richter. 
 
Elcyklen har desuden hjulpet Kir Richter med at tabe sig og har overflødiggjort en planlagt forestående knæoperation.  
 
Cea er blevet helårs-cyklist
Bortset fra den ene dag, hvor pedallen røg af og elcyklen var til reparation, har bioanalytiker Cea Munter fra Urologisk Forskningsenhed hver eneste dag i tre måneder cyklet 11 kilometer fra Albertslund til Pavillion L på Herlev Hospital.
 
”Selvom det var rigtig dårlig vejr den dag, så var jeg rigtig irriteret over, at jeg ikke kunne komme ud på cyklen,” fortæller Cea Munter, som hele sit voksenliv har kørt i bil til arbejde.
 
Test af elcykel har været et vendepunkt for Cea Munter. Lånecyklen blev afleveret tirsdag og allerede samme dag rullede hun hjem på den nyindkøbte elcykel. Ambitionen er, at hun cykler hele året rundt.
 
Hold to ud af syv er i øjeblikket i gang med at teste elcykler. Du kan deres tracking af ture på kampagnesiden www.testenelcykel.dk.  
 

Om Test en 

  • ”Test en elcykel” henvender sig til bilister, der dagligt pendler min. 5 km til arbejde. I alt 1700 personer skal teste en elcykel i kampagneperioden.
  • Mål er, at 75% af testpersonerne fortsætter med at cykle minimum tre måneder efter endt testperiode. Målet er desuden, at de tidligere testpersoner fortsætter med at cykle min tre ud af ugens fem  
  • Partnerne er: Kommunerne: Albertslund, Ballerup, Frederiksberg, Gladsaxe, Høje-Taastrup, Odense, Roskilde og Gentofte. Følgende hospitaler i Region Hovedstaden: Bornholm, Herlev, Rigshospitalet, Frederiksberg & Bispebjerg, Glostrup, Gentofte, Amager & Hvidovre, samt Nordsjælland. Kampagnens budget er på ca. 7,5 mio. kr., hvoraf Region Hovedstaden og Vejdirektoratets Cykelpulje støtter projektet med knap 5 mio. kr.