Brugte medicinglas bliver til lamper og vægfliser hos bornholmsk glaspuster

Et cirkulært samarbejde mellem glasvirksomheden Pernille Bülow og medicinalfirmaet Novo Nordisk er resulteret i nye produkter af genbrugsglas – både lamper, glas, vægfliser og tallerkner. For at kunne følge med mængderne har glaspusteriet fundet nye teknikker og investeret i nye ovne.

Foto: Sara Bach, Gate 21

Hvert år kasserer Novo Nordisk 200 tons insulinrør. Medicinalvirksomheden kan ikke selv genanvende dem alle sammen og kan ikke få producenterne til at tage dem retur. Derfor kontaktede Novo Nordisk glaspuster Pernille Bülow på Bornholm, som tog imod udfordringen.

Ud af samarbejdet er der kommet en række nye produkter, nye teknikker – og et markant mindre klimaaftryk. Samarbejdet blev nemlig startskuddet til en omlægning af produktionen, som kan sænke CO2-udledningen. Som et led i virksomhedens grønne omstilling fik den hjælp fra projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm i form af rådgivning.

”Vi har fået utrolig meget viden om, hvor meget vi udleder, og hvor meget vi kan undgå at udlede. Før havde vi intet begreb om, hvordan det skulle regnes ud. Men rådgiverne ramte præcist vores behov med deres ekspertise og hjælp.” ​
Pernille Bülow, ejer, Pernille Bülow

Pernille Bülow har lagt navn til glaspusteriet siden starten i 1989.

Insulinrør er lavet af en særlig type glas, som kan tåle høje temperaturer og kraftige stød. Det har krævet mange forsøg og nye teknikker at glasset pustet om til andre genstande.
Foto: Sara Bach, Gate 21

 

Store CO2-reduktioner

Det er energitungt at drive et glaspusteri – særligt på grund af ovnene. En gennemgang af hele virksomhedens energiforbrug viste, hvor den kan effektivisere og skære ned på forbruget. Omstillingen i glaspusteriet vil både medføre mindre affaldsmængder og energiforbrug og dermed også færre økonomiske udgifter.

Én af tiltagene er investeringen i nye, energisparende ovne. Indkøbet af ovnene blev aktuelt, da Pernille Bülow begyndte at undersøge, hvordan de kunne smelte medicinalglasset om til nye produkter. Insulinrørene er lavet af en særlig type glas, som kan tåle høje temperaturer og kraftige stød. Det krævede mange forsøg og udvikling af nye teknikker at få denne type glas pustet om til andre genstande.

Brugte medicinglas fra Novo Nordisk bliver hos Pernille Bülow til blandt andet lamper, glas, vægfliser og tallerkner i kollektionen Re:Use. Tidligere er de store mængder borosilicate glas, som Novo Nordisk har i overskud fra deres produktion af diabetesmedicin, blevet deponeret. Pernille Bülow har fundet en metode til at gensmelte det og forme det til brugsgenstande. Borosilicate glasset reagerer anderledes end det glas, der normalt bruges i glaspusteriet – derfor er der små fine bobler i det.
Foto: Sara Bach, Gate 21

Resultatet er en ny kollektion af glasprodukter, der har et andet look end virksomhedens andre produkter, og som har vist sig at være en succes. Glaspusterne har imidlertid svært ved at følge med og puste alle insulinrørene om til lamper, glas og andet brugskunst.

”Vi kan ikke nå at puste alt glasset, så vi har udviklet en ny teknik med nye ovne, hvor vi kan lave fliser, bordplader, lampefødder – you name it.”
Pernille Bülow

I modsætning til de almindelige glasovne skal de nye ovne ikke stå tændt døgnet rundt, men blot tændes i forbindelse med produktionen. Dermed opnås nogle af energibesparelserne.

Den samlede grønne omstilling i virksomheden vil reducere CO2-belastningen med mellem 45 og 65 procent per kilo glas, når alle tiltagene slår igennem.

 

Et subbrand og nye produkter opstår

På baggrund af succesen med at genanvende insulinrør til brugskunst og kunsthåndværk har Pernille Bülow valgt at udvide produktsortimentet – og brande de nye produkter under navnet Bülow Re:Use. Det betyder, at virksomheden nu laver spisebordsstel med kander, glas og skåle, samt interiør i form af unika lamper.

Netop produktlinjen Re:Use er en af årsagerne til, at Pernille Bülow de seneste år har vækstet. En del af kunderne på den front er andre virksomheder, der ifølge Pernille Bülow, ønsker at give medarbejdere og samarbejdspartnere bæredygtige, unikke, danskproducerede gaver.

Om Pernille Bülow

Pernille Bülow er et glaspusteri og designervirksomhed i Svaneke på Bornholm, som blev startet i 1989 af Pernille Bülow. I dag har virksomheden omkring 20 ansatte (afhængig af sæson), som designer og producerer og sælger lamper, drikkeglas, vaser, kander, karafler, skåle med mere.

Følg Pernille Bülow’s Re:Use kollektion på Instagram @bulow_reuse – eller på virksomhedens hjemmeside.

Her formes et produkt i Re:Use kollektionen.
Foto: Sara Bach, Gate 21

Bæredygtig Bundlinje Bornholm

Pernille Bülow har været en del af projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm. Her har mere end 50 bornholmske små og mellemstore virksomheder fået tilbudt uvildig rådgivning, workshops og udvikling af en grøn forretningsplan. De grønne forretningsplaner har kigget på virksomhedernes potentiale for energi- og materialeeffektiviseringer, cirkulær økonomi og grøn forretningsudvikling. Der har i projektet været fokus på virksomheder indenfor brancherne turisme, håndværk, fremstilling, byggeri og fødevarer. 

Er du blevet inspireret?

Du kan blandt andet få hjælp og inspiration til at komme i gang med den grønne omstilling i din egen virksomhed her:

 

Flere nyheder om Cirkulær Økonomi & Ressourcer:

Nu hæver 14 bygherrer ambitionerne for genbrug i byggeriet

Læs mere her

Bæredygtig bevidsthed skaber nye fødekilder og vaner hos Bornholms Rovfugleshow

Læs mere her

Ny maskine giver bonus på tre bæredygtige bundlinjer

Læs mere her

 

Flere nyheder om Cirkulær Økonomi & Ressourcer:

Nu hæver 14 bygherrer ambitionerne for genbrug i byggeriet

Læs mere her

Bæredygtig bevidsthed skaber nye fødekilder og vaner hos Bornholms Rovfugleshow

Læs mere her

Ny maskine giver bonus på tre bæredygtige bundlinjer

Læs mere her